Короткий опис(реферат):
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню особливостей утримання корів в господарстві до зоогігієнічних вимог.
За результатами виконання роботи встановлено, що територія при плануванні будівлі молочного комплексу відповідає зоогігієнічним вимогам. Аналіз генерального плану вказує на те, що тваринницькі об’єкти (приміщення, загони) та об’єкти ветеринарної медицини (ветеринарний профілакторій) розміщені з підвітряної зони до інших виробничих об’єктів та найближчого населеного пункту. Відповідно до зоогігієнічних вимог, територія молочного комплексу поділена на функціональні зони. В господарстві корів в стійловий період утримують в корівниках, побудованих з залізобетонних конструкцій, переобладнаних для прив’язного утримання корів. Аналіз окремих елементів корівника вказує на те, що приміщення для утримання корів в стійловий період відповідають зоогігієнічним нормам та дозволяють забезпечити виробництво високоякісної молочної сировини і зберегти здоров'я тварин. Аналіз раціону вказує на повне забезпечення корів необхідними факторами годівлі. Поїння тварин в господарстві проводять за рахунок використання групових поїлок. Доїння корів в стійловий та літній періоди проводять в господарстві за допомогою молокопроводу. В корівнику доїння проводять в стійлах, а в літній період на доїльній установці УДС. В господарстві використовується біологічний спосіб знезараження гною. В цілому показники мікроклімату в приміщенні для стійлового утримання корів відповідають більшості зоогігієнічних вимог.
Суть розробки, основні результати:
The qualification work is devoted to the study of the features of keeping cows on the farm in accordance with zoohygienic requirements.
According to the results of the work, it was established that the territory when planning the building of the dairy complex meets zoohygienic requirements.
Analysis of the general plan indicates that livestock facilities (premises, pens) and veterinary medicine facilities (veterinary dispensary) are located from the leeward zone to other production facilities and the nearest settlement. In accordance with zoohygienic requirements, the territory of the dairy complex is divided into functional zones. During the stall period, cows are kept in cowsheds built of reinforced concrete structures converted for tethered keeping of cows. Analysis of individual elements of the cowshed indicates that the premises for keeping cows during the stall period meet zoohygienic standards and allow for the production of high-quality dairy raw materials and maintain animal health. Analysis of the diet indicates that the cows are fully provided with the necessary feeding factors. Animals are watered on the farm using group drinkers. Cows are milked during the stall and summer periods on the farm using a milking pipe. In the cowshed, milking is carried out in stalls, and in the summer period on a UDS milking unit. The farm uses a biological method of manure disinfection. In general, the microclimate indicators in the premises for keeping cows in stalls meet most zoohygienic requirements.