Короткий опис(реферат):
У статті розглядаються наукова еколого-соціально-економічна експертиза землевпорядних та інших проектів, яка за M. Реймерсом виступає в якості механізму регулювання системи землекористування з врахуванням специфіки природно-ресурсного потенціалу природних систем землекористування і їх сталості (збалансованості). Подібне багаторівневе дослідження обумовлене забезпечити необхідний рівень культури землекористування та землевпорядкування. З'ясовано, що "ножниці" між збільшенням кількості продукції та ступенем ефективності її отримання, є необхідне використання все більшої кількості енергії для отримання кожної одиниці сільськогосподарської продукції. Разом з тим розмір цього збільшення значною мірою залежить від технології та організації землекористування (тобто від культури землекористування), а вони тісно пов'язані з економікою. Обгрунтовано, що заходами, які направ-лені на підвищення рівня культури і ефективності землекористування, є наукова еколого-соціально-економічна експертиза проектів землеустрою. Економічність землевпорядних та інших проектів рекомендовано розглядати в спектрі альтернатив з врахуванням їх динаміки в часі із використанням таких показників ефективності (економічно складових) як: екологічна ціна, соціальна ціна, аварійна ціна (ціна риску), природно-ресурсна ефективність, енергетична ефективність, територіальна ефективність, загальноресурсна ефективність, соцільно-екологічна ефективність.
Суть розробки, основні результати:
The article examines the scientific ecological, social, and economic evaluation of land planning and other projects,which, according to F. Reimers, acts as a regulatory mechanism for the land use system, taking into account the specificnatural resource potential of natural land use systems and their sustainability (balance). Such a multi-level study isaimed at ensuring the necessary level of land use and land planning culture. It has been determined that the "gap" betweenthe increase in production volume and the efficiency of its achievement requires the use of an increasing amount ofenergy for each unit of agricultural production. At the same time, the extent of this increase largely depends on thetechnology and organization of land use (i.e., the culture of land use), which is closely linked to economics. A compellingexample of declining energy efficiency is the trends in agricultural activities in specific regions. For instance, in TernopilOblast, between 1990 and 2021, the harvest of cereals and legumes increased from 1,319.1 thousand tons to 3,303.7 thousandtons (2.5 times), and the yield per hectare rose from 32.5 to 67.8 quintals per hectare (2.1 times). However, the profitabilityof grain production decreased from 234.9% in 1990 to 23.3% in 2020, a tenfold decrease, indicating a significant rise inenergy costs [Statistical Digest "Regions of Ukraine" 2011]. Similarly, in Khmelnytskyi Oblast, from 2010 to 2021, theharvest of cereals and legumes increased from 2,063.0 thousand tons to 4,830.8 thousand tons (2.3 times), and the yieldper hectare rose from 32.4 to 77.2 centners per hectare (2.4 times). However, the profitability of grain production fellfrom 259.9% in 2010 to 20.6% in 2020, a 12.6-fold decrease, indicating a significant increase in energy costs. It issubstantiated that measures aimed at enhancing the culture and efficiency of land use include scientific ecological, social,and economic expertise of land organization projects. The economic aspects of land planning and other projects arerecommended to be considered through alternatives, taking into account their dynamics over time, using such efficiencyindicators (economic components) as ecological cost, social cost, risk cost, natural resource efficiency, energy efficiency,territorial efficiency, overall resource efficiency, and socio-ecological efficiency.