00 DSpace/Manakin Repository

Ефективність лікування індичок з застосуванням пробіотиків

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Марушко, Дар’я Віталіївна
dc.contributor.author Петров, Роман Вікторович
dc.contributor.author Marushko, D. V.
dc.contributor.author Petrov, R. V.
dc.date.accessioned 2025-11-20T13:25:36Z
dc.date.available 2025-11-20T13:25:36Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Марушко Д. В. Ефективність лікування індичок з застосуванням пробіотиків [Електронний ресурс] / Д. В. Марушко, Р. В. Петров // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2023. – Вип. 3 (62). – С. 61-67. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14781
dc.description To increase the competitiveness of poultry farming, obtaining and selling organic products, for which consumer demand is constantly growing, is relevant today. An important element in poultry farming is the responsible use of antibacterial drugs. Treatment of turkeys from diseases of infectious etiology is usually carried out with the use of antibacterial drugs, including antibiotics. The effect of antibiotics extends not only to pathogenic microorganisms that cause diseases, but also to beneficial microflora, which can subsequently affect the quality of turkey meat. The use of probiotic drugs simultaneously with antibiotics allows to neutralize the negative effect of the use of antibacterial drugs and contributes to the improvement of quality indicators of slaughter products. Meat is a favorable environment for the development of microorganisms. When animals are slaughtered, the meat usually contains different amounts of microorganisms. There are two ways of insemination of meat: exogenous (occurs during animal slaughter and processing of carcasses) and endogenous (occurs mainly as a result of diseases). Research was carried out on the basis of the Department of Virology, Pathanatomy and Poultry Diseases of the Faculty of Veterinary Medicine of the Sumy National Agrarian University. The article presents data on microflora studies of slaughter products from sick and healthy birds, as well as birds that were treated with a probiotic based on recombinant strains of lactic acid microorganisms, symbionts of the bird's intestine: Bifidobacterium bifidum, Bacillus thermophilus, Bacillus coagulance, Bacillus subtilis. According to microbiological indicators, the slaughter products of sick birds differ significantly from the indicators of healthy birds. In these samples, we found bacteria of the Escherichia coli group, St. aureus, bacteria of the genus Proteus, with biochemical properties characteristic of these cultures. Also, the indicator of the number of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms in the experimental group, where probiotics were not applied, was probably higher than the normative values, which indicates a negative impact on meat safety indicators. However, the meat samples obtained from the birds of the second experimental group, in which probiotics were used, probably did not differ from the normative values inherent in the control group, in which healthy birds were kept, which indicates the effectiveness of the proposed probiotic preparation. uk_UA
dc.description.abstract Для підвищення конкурентоздатності птахівництва актуальним на сьогодні є отримання та реалізація органічної продукції, на який постійно зростає попит споживачів. Важливим елементом в вирощуванні птиці є відповідальне застосування антибактеріальних препаратів. Проведення лікування індичок від хвороб інфекційної етіології зазвичай здійснюється з застосуванням антибактеріальних препаратів, в тому числі й антибіотиків. Дія антибіотиків розповсюджується не лише на патогенні мікроорганізми, що викликають захворювання, а й на корисну мікрофлору, що в подальшому може впливати на якість м’яса індичок. Застосування пробіотичних препаратів одночасно з антибіотиками дозволяє нівелювати негативний ефект від застосування антибактеріальних препаратів та сприяє покращенню показників якості продуктів забою. М'ясо є сприятливим середовищем для розвитку мікроорганізмів. Під час забою тварин м'ясо зазвичай містить різну кількість мікроорганізмів. Існує два шляхи обсіменіння м’яса: екзогенний (відбувається при забою тварин та під час оброблення туш) та ендогенний (виникає в основному внаслідок захворювань). Дослідження виконувалися на базі кафедри вірусології, патанатомії та хвороб птиці факультету ветеринарної медицини Сумського національного аграрного університету. В статті наведені дані досліджень мікрофлори продуктів забою від хворої та здорової птиці, а також птиці, якій застосовували пробіотик на основі рекомбінантних штамів молочнокислих мікроорганізмів симбіонтів кишківника птиці: Bifidobacterium bifidum, Bacillus thermophilus, Bacillus coagulance, Bacillus subtilis. За мікробіологічними показниками, продукти забою хворої птиці, значно відрізняються від показників здорової птиці. В цих зразках нами було виявлено бактерії групи кишкової палички, St. aureus, бактерії роду Proteus, з біохімічними властивостями характерними для даних культур. Також показник кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів в дослідній групі, де не був застосований пробіотики, вірогідно був вище нормативних значень, що свідчить про негативний вплив на показники безпечності м’яса. Проте зразки м’яса, отримані від птиці другої дослідної групи, в якій застосовували пробіотики вірогідно не відрізнявся від нормативних значень, притаманних для контрольної групи в якій утримувалася здорова птиця, що свідчить про ефективність запропонованого пробіотичного препарату. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject птиця uk_UA
dc.subject патогенні мікроорганізми uk_UA
dc.subject мікрофлора uk_UA
dc.subject poultry uk_UA
dc.subject pathogenic microorganisms uk_UA
dc.subject microflora uk_UA
dc.title Ефективність лікування індичок з застосуванням пробіотиків uk_UA
dc.title.alternative Еffectiveness of treatment of turkeys using probiotics uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу