00 DSpace/Manakin Repository

Improving technology of meat products enriched with alternative proteins

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Sun, Yongshuai
dc.contributor.author Сан, Йоншуай
dc.date.accessioned 2025-12-01T09:10:23Z
dc.date.available 2025-12-01T09:10:23Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Faculty of Food Technology ; of science manager A. Helikh uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14833
dc.description Метою кваліфікаційної роботи є розширення асортименту варених ковбасних виробів шляхом наукового обґрунтування та розробки технології функціонального продукту, збагаченого білково-рослинною добавкою на основі ізоляту соєвого білка, сочевичного борошна та порошку топінамбура. У роботі теоретично обґрунтовано та експериментально доведено доцільність використання комплексної білково-рослинної добавки як багатофункціонального інгредієнта у м'ясних емульсійних системах. Розроблено раціональну композицію добавки «Biolife-70», що забезпечує високі функціонально-технологічні властивості. Встановлено оптимальні технологічні параметри використання добавки: раціональний гідромодуль для гідратації 1:4 та оптимальний рівень заміни м'ясної сировини — 15%. На основі проведених досліджень розроблено рецептуру та комплексну технологію функціональної вареної ковбаси «Біолайф». Комплексна оцінка готового продукту підтвердила його високу харчову та біологічну цінність, гармонійні органолептичні показники, покращену стабільність при зберіганні та відповідність вимогам безпеки. Проведено економічне обґрунтування проєкту, що підтвердило його високу рентабельність та доцільність впровадження. uk_UA
dc.description.abstract The subject of the research is the establishment of the regularities of the influence of a complex protein-plant supplement (based on soy protein isolate, lentil flour, and Jerusalem artichoke powder) and its processing parameters on the physicochemical, structural-mechanical, microbiological, and consumer properties of a functional cooked sausage. The aim of the qualification thesis is to expand the range of cooked sausage products through the scientific substantiation and development of a technology for a functional product enriched with a protein-plant supplement. In this work, the feasibility of using a complex protein-plant supplement as a multifunctional ingredient in meat emulsion systems is theoretically substantiated and experimentally proven. A rational composition for the "Biolife-70" supplement has been developed, which ensures high functional and technological properties. The optimal technological parameters for the use of the supplement have been established: a rational hydration ratio of 1:4 and an optimal meat replacement level of 15%. Based on the research conducted, a formulation and a comprehensive technology for the "Biolife" functional cooked sausage have been developed. A comprehensive evaluation of the finished product confirmed its high nutritional and biological value, harmonious organoleptic characteristics, improved stability during storage, and compliance with safety requirements. An economic justification of the project was carried out, which confirmed its high profitability and feasibility of implementation. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher SNAU uk_UA
dc.subject cooked sausages uk_UA
dc.subject protein-plant supplement uk_UA
dc.subject soy protein isolate uk_UA
dc.subject варені ковбаси uk_UA
dc.subject білково-рослинна добавка uk_UA
dc.subject ізолят соєвого білка uk_UA
dc.title Improving technology of meat products enriched with alternative proteins uk_UA
dc.title.alternative Удосконалення технології м’ясних виробів збагачених альтернативними білками uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу