| dc.contributor.author | Хвостик, Віктор Павлович | |
| dc.contributor.author | Бондаренко, Юрій Васильович | |
| dc.contributor.author | Khvostik, V. P | |
| dc.contributor.author | Bondarenko, Yu. V. | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-08T12:32:21Z | |
| dc.date.available | 2025-12-08T12:32:21Z | |
| dc.date.issued | 2024 | |
| dc.identifier.citation | Хвостик В. П. Еколого-генетичні параметри живої маси м'ясо-яєчних курей різного генетичного походження [Електронний ресурс] / В. П. Хвостик, Ю. В. Бондаренко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Тваринництво» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 3 (58). – С. 106-109. | uk_UA |
| dc.identifier.uri | https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14863 | |
| dc.description | The article presents the results of studies on the evaluation of the polygenically determined quantitative trait "live weight" under the influence of the interaction "genotype × environment" on the wide genetic material of chickens of different genotypes, obtained in the course of an experiment on the effectiveness of crossing roosters of imported meat crosses from meat- egg-laying females of domestic selection. According to plasticity, chickens can be divided into groups with high (bi value in the range of 0,85-0,99) and low plasticity (bi value in the range of 1,03-1,06). The first group includes meat-egg hens of both investigated generations of the original family form and "Ross" groups "K-2" and "K-22". To the second – "Kobb" poultry of the first and second generations, groups "K-32" and "K-5". From this it follows that the birds of the first group reacted to a change in the environmental conditions during cultivation to a lesser extent than the birds of the second group. Meat-egg hens of the local subpopulation "K" were characterized by high plasticity during two adjacent generations (bi =0,85-0,97), which indicates greater adaptability of local birds to cage rearing conditions. Among the descendants of the second generation, the birds of the "K-11" and "K-22" groups, obtained by "in-house" breeding, were more plastic in terms of live weight compared to the "K-51" and "K-32" groups, obtained by back crossing. Chickens of the synthetic population "K-5" were characterized by low plasticity in terms of live weight (bi =1,06), which indicates their high response to changes in environmental conditions and the influence of active factors that occurred during rearing. Meat and eggs hens F10 of the original maternal form were more stable in terms of live weight compared to F1 offspring. The least stable in terms of live weight were the "Kobb" F1 chickens of the "K-1" group. Among the offspring of the second generation, higher values of stability are characteristic of chickens of groups "K-22" and "K-51" (S2 i =3462,49-3556,33) compared to groups "K-11" and "K-32" (S2 i =4183,51-4620,95). That is, the latter turned out to be less stable in terms of live weight under the same growing conditions. Meat and egg chickens of the synthetic population "K-5" were characterized by low stability in terms of live weight (S2 i =22148,04). Among the birds with high plasticity and low stability, as a desirable combination of these parameters, it is possible to single out the "K-51" and "K-32" groups obtained by backcrossing and the "Kobb" F2 of the "K-11" group, which have relatively high plasticity indicators (bi =1,03-1,06) are combined with low stability (S2 i =3556,33-4620,95). | uk_UA |
| dc.description.abstract | У статті наведено результати досліджень з оцінки полігенно зумовленої кількісної ознаки «жива маса» під впливом взаємодії «генотип × середовище» на широкому генетичному матеріалі курей різних генотипів, отрима них у ході досліду з вивчення ефективності схрещування півнів імпортних м'ясних кросів з м'ясо-яєчними самками вітчизняної селекції. За пластичністю курей можна розділити на групи з високою (величина bi у межах 0,85-0,99) та низькою пластичністю (величина bi у межах 1,03-1,06). До першої групи відносяться м'ясо-яєчні кури обох досліджених генерацій вихідної родинної форми та «росівські» груп «К-2» і «К-22». До другої – «кобівська» птиця першого і другого поколінь, групи «К-32» та «К-5». З цього виходить, що птиця першої групи у меншій мірі відреа гувала на зміну умов оточуючого середовища при вирощуванні, ніж другої. М'ясо-яєчні кури локальної субпопуляції «К» характеризувалися високою пластичністю на протязі двох суміжних поколінь (bi =0,85-0,97), що свідчить про більшу адаптованість місцевої птиці до умов кліткового вирощування. Серед нащадків другого покоління птиця груп «К-11» і «К-22», одержана за розведення «у собі», була більш пластичною за живою масою у порівнянні з гру пами «К-51» і «К-32», отриманими за зворотного схрещування. Кури синтетичної популяції «К-5» характеризува лися низькою пластичністю за живою масою (bi =1,06), що свідчить про високу їх відповідь на зміну умов середо вища та вплив діючих факторів, які мали місце при вирощуванні. М'ясо-яєчні кури F10 вихідної материнської форми були більш стабільними за живою масою порівняно з нащадками F1 . Найменш стабільними за живою масою вияви лися «кобівські» кури F1 групи «К-1». Серед нащадків другого покоління вищі значення стабільності характерні для курей груп «К-22» і «К-51» (S2 i =3462,49-3556,33) у порівнянні з групами «К-11» та «К-32» (S2 i =4183,51-4620,95). Тобто, останні виявилися менше стабільними за живою масою за однакових умов вирощування. Низькою ста більністю за живою масою вирізнялися м'ясо-яєчні кури синтетичної популяції «К-5» (S2 i =22148,04). Серед птиці з високою пластичністю і низькою стабільністю, як бажаним поєднанням цих параметрів, можна виділити групи «К-51» та «К-32», отриманих за зворотного схрещування та «кобівських» F2 групи «К-11», у яких відносно високі показники пластичності (bi =1,03-1,06) поєднуються з низькою стабільністю (S2 i =3556,33-4620,95 | uk_UA |
| dc.language.iso | other | uk_UA |
| dc.publisher | СНАУ | uk_UA |
| dc.subject | кури | uk_UA |
| dc.subject | схрещування | uk_UA |
| dc.subject | покоління | uk_UA |
| dc.subject | hens | uk_UA |
| dc.subject | crossing | uk_UA |
| dc.subject | generation | uk_UA |
| dc.title | Еколого-генетичні параметри живої маси м'ясо-яєчних курей різного генетичного походження | uk_UA |
| dc.title.alternative | Еcological and genetic parameters of live weight meat and eggs hens of different genetic origin | uk_UA |
| dc.type | Other | uk_UA |