Показати скорочений опис матеріалу
| dc.contributor.author | Скляр, Олександр Іванович | |
| dc.contributor.author | Грек, Вікторія Анатоліївна | |
| dc.contributor.author | Sklyar, O. I. | |
| dc.contributor.author | Hrek, V. A. | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-10T12:16:27Z | |
| dc.date.available | 2025-12-10T12:16:27Z | |
| dc.date.issued | 2024 | |
| dc.identifier.citation | Скляр О. І. Застосування пробіотичної добавки за кетозу корів [Електронний ресурс] / О. І. Скляр, В. А. Грек // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 1 (64). – С. 72-76. | uk_UA |
| dc.identifier.uri | https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14877 | |
| dc.description | The problem of treating ketosis often arises after calving, especially in high-yielding cows. The paper presents the results of the therapeutic effect of samples of Bacillus subtilis AX 20, Bacillus licheniformis EA 22 strains for ketosis in cows. The aim of the study was to determine the therapeutic dose of a probiotic supplement for lactating cows The experiment was conducted on a farm where Holstein cows are kept. Cows suffering from ketosis in the research groups were fed concentrated feed with the addition of Bacillus subtilis АХ 20, Bacillus licheniformis EA 22 (1×109 CFU/g) at the rate of 15-35 g per animal. The duration of the study was thirty days. Administration of 15 g of probiotic to cows reduced the level of ketones by 125% on the fifth day, by 100% on the fifteenth day, and by 42.85% on the 30th day, compared to the control. With the addition of 25 g of probiotics, the level of ketones decreased by 125% on the fifth day, by 114.28% on the fifteenth day, and by 28.57% on the 30th day. In the experimental group of cows with the addition of 35 g, the content of β-ketones decreased by 125% on the fifth day, by 71.42% on the fifteenth, and by 30, similar to the control. The level of β-ketones in the blood of the control group of animals corresponded to the physiological norm (1.0 mmol/l). Studies have proven that on the 30th day of the study, the level of ketone bodies in all animals corresponded to the physiological norm. The use of probiotics in a dose of 35 g to cows contributed to the maximum increase in the number of Lactobacillus sp. by 64%, Bifidobacterium by 58%, compared to the control group. Also, the content of Escherichia coli – by 45%, Clostridium – by 27%, Enterobacteriaceae and Staphylococcus – by 75%, Candida – by 80% decreased significantly. As a result of the application of probiotics to cows at a dose of 15 g in the group, on the fifteenth day of the research, kMAFAnM decreased by 14.48%, CSK – by 26.55%. On the thirtieth day of the experiment, kMAFAnM decreased by 40.45%, CSK – by 45.59%, compared to the beginning of the research. In the milk of cows with the use of probiotics in a dose of 25 g, on the fifteenth day the amount of kMAFAnM decreased by 21.2% and CSC by – 58.2%, on the thirtieth day kMAFAnM decreased by 40.51%, CSC – by 62.48%, compared to before the beginning of the study. | uk_UA |
| dc.description.abstract | Проблема лікування кетозу постає часто після отелення, особливо у високопродуктивних корів. В роботі представлені результати лікувального ефекту зразків штамів Bacillus subtilis АХ 20, Bacillus licheniformis ЕА 22 за кетозу у корів. Мета дослідження полягала у визначення терапевтичної дози пробіотичної добавки для лактуючих корів. Експеримент був проведений у господарстві, де утримують корів породи голштин. Хворих на кетоз корів дослідних груп годували концентрованими кормами з додаванням Bacillus subtilis АХ 20, Bacillus licheniformis ЕА 22 (1×109 КУО/г) в розрахунку 15-35 г на кожну тварину. Тривалість дослідження склала тридцять діб. Застосування 15 г пробіотику коровам сприяло зниженню рівня кетонів на п’яту добу на 125 %, на п’ятнадцяту – на 100 %, на 30 – на 42,85 %, порівняно з контролем. З додаванням 25 г пробіотику знизився рівень кетонів на п’яту добу на 125 %, на п’ятнадцяту – на 114,28 %, на 30 – на 28,57 %. У дослідній групі корів з додаванням 35 г вміст β-кетонів знизився на п’яту добу на 125 %, на п’ятнадцяту – на 71,42 %, на 30 аналогічно контролю. Рівень β-кетонів в крові контрольної групи тварин відповідав фізіологічній нормі (1,0 ммоль/л). Дослідженнями доведено, що на 30 добу дослідження рівень кетонових тіл у всіх тварин відповідав фізіологічній нормі. Застосування коровам пробіотику у дозі 35 г сприяло максимальнму збільшенню кількості Lactobacillus sp. на 64 %, Bifidobacterium на 58 %, порівняно з контрольною групою. Також суттєво знизився вміст Escherichia coli – на 45 %, Clostridium – на 27 %, Enterobacteriaceae та Staphylococcus– на 75 %, Candida – на 80 %. В результаті застосування пробіотику коровам у дозі 15 г у групі на п’ятнадцяту добу досліджень кМАФАнМ зменшилось на 14,48 %, КСК – на 26,55 %. На тридцяту добу експерименту кМАФАнМ зменшилось на 40,45 %, КСК – на 45,59 %, порівняно з початком досліджень. У молоці корів за використання пробіотику в дозі 25 г на п’ятнадцяту добу зменшилась кількість кМАФАнМ на 21,2 % та КСК на – 58,2 %, на тридцяту добу кМАФАнМ на 40,51 %, КСК – на 62,48 %, на порівняно до початку дослідження. | uk_UA |
| dc.language.iso | other | uk_UA |
| dc.publisher | СНАУ | uk_UA |
| dc.subject | корови | uk_UA |
| dc.subject | кетоз | uk_UA |
| dc.subject | шлунково-кишкова мікрофлора | uk_UA |
| dc.subject | cows | uk_UA |
| dc.subject | ketosis | uk_UA |
| dc.subject | gastrointestinal microflora | uk_UA |
| dc.title | Застосування пробіотичної добавки за кетозу корів | uk_UA |
| dc.title.alternative | Application of probiotic supplement for ketosis in cows | uk_UA |
| dc.type | Other | uk_UA |