DSpace Repository

Моніторинг загальної бактеріальної забрудненості молока при різних типах доїння корів

Show simple item record

dc.contributor.author Фотіна, Т. І.
dc.contributor.author Максименко, П. М.
dc.contributor.author Фотін, А. І.
dc.contributor.author Фотін, А. В.
dc.contributor.author Фотина, Т. И.
dc.contributor.author Максименко, П. М.
dc.contributor.author Фотин, А. И.
dc.contributor.author Фотин, А. В.
dc.contributor.author Fotinad, T. I.
dc.contributor.author Maksimenko, P. M.
dc.contributor.author Fotin, A. I.
dc.contributor.author Fotin, A. V.
dc.date.accessioned 2018-03-19T12:29:12Z
dc.date.available 2018-03-19T12:29:12Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.citation Моніторинг загальної бактеріальної забрудненості молока при різних типах доїння корів [Електронний ресурс] / Т. І. Фотіна, П. М. Максименко, А. І. Фотін, А. В. Фотін // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. - Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. - Суми : СНАУ, 2016. - Вип. 11 (39). - С. 78-83. uk_UK
dc.identifier.uri http://repo.sau.sumy.ua/handle/123456789/5556
dc.description Milk – an indispensable product of mass and daily consumption. In a balanced diet milk does not have competitors and substitutes. However, during the last decade in our country the number of cows reduced almost in three times. This led to a decrease in milk production. Milks’ providing for population is only at 65-67 % to the rules of good nutrition. However, milk is especially perishable product. It is therefore important not only develop it much, but it should be able to keep this raw and timely deliver customers fresh or recycle in high quality dairy products. However, all the technological intervention in the dairy sector needs clarity, accuracy and adherence to proper sanitary culture. Microbiological factor is a key that influences on the quality and safety of raw milk. The most important source of microbial contamination of milk is whole skin of the udder cows, milking equipment and dairy equipment. The article presents data of monitoring of general bacterial contamination of milk with different types of milking. Getting the raw milk of high quality with hygi-enic and proper sanitization of the entire complex dairy milking equipment and inventory is extremely urgent problem. It was established that microbiological parameters of fresh milk are directly dependent on the health status of milking equipment. The more microbial contamination of parts milking, the greater the con-tent of microorganisms found in milk, regardless of the technology for production. It was proved that morpho-logical composition of fresh milks’ microflora depends on the cleanliness of milking equipment and their mi-crobial ratio. At conditions of good and satisfactory sanitizing of milking equipment washings’ microflora was represented more than 50 % by Gram-negative rods and 40 % - coccoid forms of bacteria and Gram-positive bacilli. uk_UK
dc.description.abstract У статті наведені данні моніторингу загальної бактеріальної забрудненості молока при різних типах доїння. Одержання сирого молока високої гігієнічної якості, а також проведення належної санітарної обробки всього комплексу молочного доїльного обладнання та інвентарю є надзвичайно актуальною проблемою. Встановлено, що мікробіологічні показники молока свіжонадоєного знаходяться в прямій залежності від санітарного стану доїльного устаткування. Чим більше мікробне забруднення деталей доїльних установок, тим більший вміст мікроорганізмів виявляється у молоці, незалежно від технології одержання. Доведено, що морфологічний склад мікрофлори молока свіжонадоєного безпосередньо залежить від чистоти доїльного устаткування та їх мікробного співвідношення. За умови доброї та задовільної санітарної обробки доїльного устаткування мікрофлора змивів більше, ніж на 50 % була представлена грамнегативними паличками і на 40 % − коковими формами бактерій та грампозитивними паличками. В статье приведены данные мониторинга общей бактериальной загрязненности молока при различных типах доения. Получение сырого молока высокого гигиенической качества, а также проведения надлежащей санитарной обработки всего комплекса молочного доильного оборудования и инвентаря является чрезвычайно актуальной проблемой. Установлено, что микробиологические показатели молока свеженадоенное находятся в прямой зависимости от санитарного состояния доильного оборудования. Чем больше микробное загрязнение деталей доильных установок, тем больше содержание микроорганизмов регистрируется в молоке, независимо от технологии получения. Доказано, что морфологический состав микрофлоры молока свеженадоенного напрямую зависит от чистоты доильного оборудования и их микробного соотношения. Прихорошей и удовлетворительной санитарной обработки доильного оборудования микрофлора смывов больше, чем на 50 % была представлена грамотрицательными палочками и на 40 % - коковыми формами бактерий и грамположительными палочками. uk_UK
dc.language.iso other uk_UK
dc.publisher СНАУ uk_UK
dc.subject молоко uk_UK
dc.subject доїльне обладнання uk_UK
dc.subject санітарний стан uk_UK
dc.subject молоко uk_UK
dc.subject доильное оборудование uk_UK
dc.subject санитарное состояние uk_UK
dc.subject milk uk_UK
dc.subject milking equipment uk_UK
dc.subject sanitation uk_UK
dc.title Моніторинг загальної бактеріальної забрудненості молока при різних типах доїння корів uk_UK
dc.title.alternative Мониторинг общей бактериальной загрязненности молока при различных типах доения коров uk_UK
dc.title.alternative Monitoring of milk general bacterial contamination with different types of cows milking uk_UK
dc.type Other uk_UK


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account