Короткий опис(реферат):
У даній статті наведені дані по стійкості бактерій Aeromonas hydrophila до зовнішніх фізичних і хімічних факторів, які використовують при зберіганні і кулінарній обробці коропа, ураженого аеромонозом. Застосування термічної обробки, згідно прийнятих технологічних прийомів, забезпечує знезараження рибопродуктів від аеромонад. Охолодження і заморожування не впливає на життєздатність аеромонад при звичайних технологічних режимах. В данной статье приведены данные по устойчивости бактерий Aeromonas hydrophila к внешним физическим и химическим факторам, используемым при хранении и кулинарной обработке карпа, пораженного аэромонозом. Применение термической обработки, согласно принятым технологическим приемам, обеспечивает обеззараживание рыбопродуктов от аэромонад. Охлаждение и замораживание не влияет на жизнеспособность аэромонад при обычных технологических режимах.
Суть розробки, основні результати:
The article presents data on the stability of the bacteria Aeromonas hydrophila to external physical and chemical factors, which are used for storage and cooking of carp, the affected aeromonosis. Research conducted at the department of veterinary sanitary examination, microbiology, and zoohygiene safety and quality of animal products Sumy National Agrarian University.To study the stability aeromonad in fishery
products at different ways of technological processing studies were conducted using culture A. hydrophila. Produced suspension of the culture in an amount of 1 billion. A. hydrophila in 1 cm3 that are injected into the thick of fish products in ampoules and native. Later used all the basic technological methods used in the fishing industry for disinfection and storage of fish products, cooling, freezing, cooking (cooking, roasting),
аmbassador, pickling, finishing microwaves. After the exposure of influence disinfection, hung out with did initially test material in liquid, and in dense nutrient media to detect viability aeromonad. Due to insufficient study of the impact of the current Aeromonas quality and safety of fish meat and the effect of different methods of storage technology in the processing and cooking on aeromonady we have conducted research in that direction. Culture aeromonad can quickly accumulate in muscle tissue, in this regard, fish contaminated by Aeromonas, better immediately after capture to direct heat processing to facilitate the timely prevention of food poisoning in humans. Storage of fish affected A. hydrophila, in terms of the refrigerator cause additional risk of cross contamination with other products.The use of heat treatment according to acceptedtechnological methods, provides disinfection of fish aeromonads. Refrigeration aeromonads not affect viability at conventional processing conditions. Cooling (-1° C) and freezing (-18° C) for 24 hours.The viability not pour culture Aeromonas hydrophila. Heating to 80° C for 2 min. and up to 100° C for 30 sec.; action of a 12 % sodium chloride solution for 30 days by 3 % solution of acetic acid for 24 h.;effectofmicrowavepowerof 480 W for 6 min. or 760 W for 4 min. ensure inactivationof Aeromonas hydrophila.