Короткий опис(реферат):
Вивчались показники відгодівельної продуктивності молодняку свиней отриманого в результаті гібридизації свиноматок ірландського походження та кнурів ірландської, французької та англійської селекції. Встановлено, що гібридні свині від поєднання маток йоркшир × ландрас ірландського походження з кнурами зарубіжних спеціалізованих м’ясних ліній переважали за відгодівельними показниками аналогів отриманих за рахунок внутрішньопородної гібридизації вітчизняної великої білої породи. Кращі відгодівельні показники серед тварин зарубіжної селекції мали фінальні гібриди від поєднання свиноматок F1 ірландського йоркшира та ландраса при осіменінні їх спермою кнурів синтетичної лінії максгро ірландської селекції. Відгодівельні показники фінальних гібридів були дещо вищими за використання в якості материнської форми свиноматок F1 (♀Лі × ♂Йі) в поєднані з кнурами синтетичних ліній іноземного походження порівняно із поєднаннями тих же кнурів свиноматками F1 (♀Йі × ♂Л і). Изучались показатели откормочной продуктивности молодняка свиней полученного в результате гибридизации свиноматок ирландского происхождения и хряков ирландской, французской и английской селекции. Установлено, что гибридные свиньи от сочетания маток йоркшир × ландрас ирландского происхождения с хряками зарубежных специализированных мясных линий преобладали по откормочным показателям аналогов полученных за счет внутрипородной гибридизации отечественной крупной белой породы. Лучшие откормочные показатели среди животных зарубежной селекции имели финальные гибриды от сочетания свиноматок F1 ирландского йоркшира и ландраса при осеменении их спермой хряков синтетической линии максгро ирландской селекции. Откормочные показатели финальных гибридов были несколько выше при использовании в качестве материнской формы свиноматок F1 (Ли × Йи) при соединении с хряками синтетических линий иностранного происхождения по сравнению с сочетаниями тех же хряков свиноматками F1 (Йи × Ли).
Суть розробки, основні результати:
The indicators of fattening productivity of young pigs obtained as a result of hybridization of sows of Irish origin and boars of Irish, French and English breeding were studied. It has been established that hybrid pigs from the combination of Irish-born Yorkshire x Landras of original with boars of foreign specialized meat lines prevailed over the fattening parameters of analogues obtained due to intra-breed hybridization of the domestic large white breed. The best fattening rates among animals of foreign breeding had final hybrids from a combination of sows F1 Irish Yorkshire and Landrasa with insemination by sperm boars synthetic line Maksgro Irish selection. The fattening rates of the final hybrids were slightly higher when used as the maternal form of sows F1 (Li × Yi) when combining synthetic lines of foreign origin with boars compared to the combinations of the same boars with sows F1 (Yi × Li).