Короткий опис(реферат):
У статті наведені дані щодо впливу структури раціону корів сухостійного періоду, особливо, за 2,5-3 неділі до отелення та практично в такий же період після нього захворювання на кетоз. При захворюванні корів на кетоз змінюється якість та безпечність молока. За неправильної годівлі виявлено захворювання на кетоз в межах 21 та 26 %. Захворювання було різного ступеня важкості від 1,5 до 5 ммоль/л. При дослідженні молока корів хворих на кетоз пробою Лестраде була виявлена позитивна реакція в межах 5-7 %. Видалення із раціону кислих кормів сухостійних корів, особливо, у останній період тільності, та навпаки введення цукристих в більшості випадків робить профілактику захворювання на кетоз, покращує якість та безпечність молока.
В статье наведены данные о влиянии структуры рациона коров в сухостойный период, особенно за 2,5-3 недели до отела и практически в такой же в период после заболевания кетозом. При заболевании коров кетозом меняется качество и безопасность молока. При неправильном кормлении обнаружено заболевание кетозом в пределах 21 и 26 %. Заболевание было различной степени тяжести от 1,5 до 5 ммоль/л. При исследовании молока коров больных кетозом пробой Лестрад была обнаружена положительная реакция в пределах 5-7 %. Удаление из рациона сухостойных коров, особенно в последний период стельности, кислых кормов и наоборот введение сахаристых в большинстве случаев делает профилактику заболевания кетозом, улучшает качество и безопасность молока.
Суть розробки, основні результати:
In the article, data on the influence of the structure of the ration of cows during the dry period, especially on the 2,5-3 weeks prior to calving and practically during the same period after it, was observed on ketosis. With the disease of cows, ketosis changes the quality and safety of milk. In case of malnutrition, the disease was detected in ketosis in the range of 21 and 26%. The disease was of varying severity from 1.5 to 5 mmol/l. In the study of milk of cows suffering from ketosis, the lesions were found to have a positive reaction within 5-7%. Dehydration from the diet of dead cows, especially in the last period of honey, sour foods and vice versa, the introduction of sugary in most cases, prevents the disease from ketosis, improves the quality and safety of milk.