00 DSpace/Manakin Repository

Експериментальні дослідження процесу трансформації ударного імпульсу через біологічні об’єкти фіксованої геометричної форми

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Яковлєв, Валерій Федорович
dc.contributor.author Яковлев, В. Ф.
dc.contributor.author Yakovlev, V. F.
dc.date.accessioned 2021-03-12T14:10:08Z
dc.date.available 2021-03-12T14:10:08Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.citation Яковлєв В. Ф. Експериментальні дослідження процесу трансформації ударного імпульсу через біологічні об’єкти фіксованої геометричної форми [Електронний ресурс] / В. Ф. Яковлєв // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Механізація та автоматизація виробничих процесів» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2019. – Вип. 1-2 (35-36). – С. 31-36. uk_UA
dc.identifier.uri http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/8572
dc.description Successful implementation of agricultural products requires compliance with the requirements of standards to ensure its high quality, ensuring the technological process (production, processing, storage) with a sufficient level of quality characteristics of the initial raw materials, product quality control at intermediate and final operations. Such qualitative characteristics of products, particularly a fixed geometric shape, the degree of ripeness, presence and depth of the damage, it is not always possible to determine the external condition of the product (e.g., melons) without its destruction. To assess the qualitative and quantitative characteristics of agricultural products, various physical methods are used, of which a special place is occupied by the method of acoustic sensing, which consists in the fact that the properties of products (as biological objects) that determine the excitation and propagation of elastic vibrations are closely related to their anatomical structure and physical and biochemical characteristics, which in turn change during their vegetation when reaching the appropriate degree of ripeness. This material presents the results of experimental studies to establish the relationship between the parameters of the aftereffect of shock excitation of biological objects of plant origin of a fixed geometric shape with their qualitative characteristics, to determine the characteristics and their quantitative values, which in turn makes it possible to implement technical devices Express nondestructive control of qualitative characteristics of agricultural products. uk_UA
dc.description.abstract Успішна реалізація продукції сільського господарства вимагає дотримання вимог стандартів по забезпеченню її високої якості, забезпечення технологічного процесу (виробництва, переробки, зберігання) достатнім рівнем якісних ознак початкової сировини, контролем якості продукції на проміжних і кінцевих операціях. Такі якісні ознаки продукції, особливо фіксованої геометричної форми, як ступень стиглості, наявність та глибина розташування пошкоджень, не завжди можливо визначити по зовнішньому стану продукту (наприклад, баштанні) без його руйнування. Для оцінки якісних і кількісних ознак сільськогосподарської продукції застосовуються різні фізичні методи, з великого числа яких, особливе місце займає метод акустичного зондування, який полягає в тому, що властивості продуктів (як біологічних об'єктів), що визначають збудження і поширення пружних коливань, тісно пов'язані з їх анатомічною структурою і фізико-біохімічними характеристиками, які в свою чергу, змінюються в процесі їх вегетації при досягнені відповідного ступеню стиглості. Наведений матеріал представляє результати експериментальних досліджень по встановленню зв’язків параметрів післядії ударного збудження біологічних об'єктів рослинного походження фіксованої геометричної форми з їх якісними ознаками, визначенню інформативних ознак та їх кількісних значень, що в свою чергу, дає можливість технічної реалізації пристроїв експресного неруйнівного контролю якісних ознак сільськогосподарської продукції. Успешная реализация продукции сельского хазяйства требует соблюдения тренований стандартов по обеспечению ее високого качества, обеспечения технологического процесса (производства, переработки, хранения) достаточным уровнем качественных признаков начальной продукции, контролем качества продукции на промежуточных и конечних операціях. Такие качественные признаки продукции, особенно фиксированной геометрической формы, как степень зрелости, наличия и глубина расположения повреждений, невсегда можно определить по внешнему состоянию продукта (например, бахчевые) без их разрушения. Для оценки качественных и количесвенных значений признаков сельскохозяйственной продукции применяются различные физические методы, из більшого числа которых, особое место занимает метод акустического зондирования, заключающийся в том, что свойства продуктов (как биологических объектов), которые определяют возбуждение и распространение упругих колебаний, тесно связаны с их анатомической структурой и фізико-биохимическими характеристиками, которые в свою очередь, изменяются в процессе их вегетации при достижении соответствующей степени зрелости. Приведеный матеріал представляет результаты експериментальних исследований по установлению свіязей параметров последействия ударного возбуждения биологических объектов растительног происхождения фиксированной геометрической формы с их качественными признаками, определению информативных признаков и их количественных значений, что в свою очередь, дает возможность технической реализации устройств экспрессного неразрушающего контроля качественных признаков сельскохозяйственной продукции. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject акустичне зондування uk_UA
dc.subject параметри акустичного поля uk_UA
dc.subject ударне збудження uk_UA
dc.subject акустическое зондирование uk_UA
dc.subject параметры акустического поля uk_UA
dc.subject ударное возбуждение uk_UA
dc.subject acoustic sounding uk_UA
dc.subject acoustic field parameters uk_UA
dc.subject shock excitation uk_UA
dc.title Експериментальні дослідження процесу трансформації ударного імпульсу через біологічні об’єкти фіксованої геометричної форми uk_UA
dc.title.alternative Экспериментапьное исследование процесса трансформации ударного импульса через биологический объект фиксированной геометрической формы uk_UA
dc.title.alternative Experimental research of the process of shock pulse transformation through biological objects of fixed geometric shape uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу