Короткий опис(реферат):
У роботі проаналізовані санітарно-гігієнічні умови праці працівників основних професійни
груп, які працюють на хлібокомбінатах Сумської області, а саме хлібокомбінатів: ПАТ «Шосткинський
хлібокомбінат» та ТОВ «Сумська паляниця». Обґрунтовано необхідність модернізації і поліпшення
санітарно-гігієнічних аспектів технологічного процесу і обладнання, оптимізації умов мікроклімату і
режиму праці робітників. На обох підприємствах температура повітря на робочих місцях тісторобів,
зайнятих у великому хлібопекарському виробництві в холодний період року перевищувала допустимі
параметри на 3,6-4,6°С. У теплий період року температура повітря робочої зони в тістоприготувальне
відділенні цеху з випікання білого хліба і батонів досягала 41,6 0С, що на 19,6 0С перевищувала оптимальні
норми і на 14,6 0С - допустимі. Відносна вологість повітря в усіх виробничих приміщеннях відповідала
гігієнічним нормативам. Таким чином, вивчення умов і організації праці пекарів і тісторобів на сучасних
великих хлібопекарських підприємствах дозволило виявити наявність сукупності несприятливих
професійно-виробничих факторів, найбільш виражених в теплий період року. Незважаючи на використання
нового обладнання, механізацію технологічного процесу, істотних змін умов праці працівників великих
хлібопекарських підприємств у 2019 та 2020-х роках не відбулося. Результати проведених досліджень
свідчать про необхідність розробки і реалізації комплексу гігієнічних заходів, спрямованих на поліпшення
умов і організації праці працівників ПАТ «Шосткинський хлібокомбінат» та ТОВ «Сумська паляниця». В работе проанализированы санитарно –гигиенические условия работы рабочих, основных профессиональных групп, которые работают на хлебокомбинатах Сумской области, а именно: ПАТ «Шостинский хлебокомбинат» и ТОВ «Сумская паляница». Обоснована необходимость модернизации и улучшения санитарно-гигиенических аспектов технологического процесса и оборудования, оптимизация условий микроклимата и режима работы рабочих. На обеих предприятиях температура воздуха на рабочих местах тестомесов, занятых в большом хлебопекарском производстве в холодный период года превышала допустимые параметры 3,6-4,6 0С. В теплый период года температура воздуха в рабочей зоне в тестомесильных отделениях цеха по выпеканию белого хлеба и батонов достигала 41, 60С, что на 19,6 0С превышала оптимальные нормы и на 14,6 0С – допустимые. Относительная влажность воздуха во всех производственных помещениях соответствовала гигиеническим нормативам. Таким образом, изучение условий труда и организация работы пекарей и тестомесов на современных больших хлебопекарских предприятиях позволило выявить наличие комплекс неспособствующих профессионально- производственных факторов, наиболее выраженных в теплый период года. Несмотря на использование нового оборудования, механизацию производственного процесса, значительных изменений условий труда рабочих больших хлебопекарских предприятий 2019-2020 годах не произошло. Результаты проведенных исследований свидетельствуют о необходимости разработки и реализации комплекса гигиенических мероприятий, направленных на улучшение условий и организации труда работников ПАТ «Шосткинский хлебокомбинат» и ТОВ «Сумская паляница».
Суть розробки, основні результати:
The paper analyzes the sanitary and hygienic working conditions of employees of the main
professional groups that lead in the Sumy region bakeries JSC "Shostka bakery" and LLC "Sumy Palyanytsya". The
necessity of modernization and improvement of sanitary and hygienic aspects of technological process and
equipment, optimization of working conditions and working conditions of female workers is substantiated. At both
enterprises, the air temperature at the workplace of pastry chefs, engaged in large-scale bakery production in thecold
period of the year, exceeded the permissible parameters by 3.6-4.6 °C. During the warm period of the year, the air
temperature of the working area in the dough preparation department of the white bread and loaf baking shop
reached 41.6 0С, which was 19.6 0С higher than the optimal norms and 14.6 0С – permissible. The relative humidity
in all production facilities met hygienic standards. Thus, the study of the conditions and organization of work of
bakers and bakers in modern large bakery enterprises revealed the presence of a set of adverse occupational factors,
most pronounced in the warm season. Despite the use of new equipment, mechanization of the technological process,
significant changes in working conditions of employees of large bakery enterprises in 2019 and 2020 did not happen.
The results of the research indicate the need to develop and implement a set of hygienic measures aimed at
improving the working conditions and organization of employees of JSC "Shostka Bakery" and LLC "Sumy
Palyanytsya".