00 DSpace/Manakin Repository

Вплив технології виробництва молока на його якість та безпечність

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Герун, Інеса Володимирівна
dc.contributor.author Скляр, Олександр Іванович
dc.contributor.author Мусієнко, Олексій Володимирович
dc.contributor.author Герун, Инесса Владимировна
dc.contributor.author Скляр, Александр Иванович
dc.contributor.author Мусиенко, Алексей Владимирович
dc.contributor.author Gerun, I. W.
dc.contributor.author Sklyar, O. I.
dc.contributor.author Musiienko, O. V.
dc.date.accessioned 2021-10-04T10:54:38Z
dc.date.available 2021-10-04T10:54:38Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Герун І. В. Вплив технології виробництва молока на його якість та безпечність [Електронний ресурс] / І. В. Герун, О. І. Скляр, О. В. Мусієнко // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 4 (51). – С. 17-22. uk_UA
dc.identifier.uri http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9485
dc.description In the article, the authors have studied a significant amount of literature related to milk production technology. Under modern conditions of milk production there is a necessary need to study a set of preventive measures. Which would allow to make full use of genetic potential of animals and at the same time to keep health and to receive qualitative and safe production from them. At present, there is a large amount of technological news, which is aimed at obtaining the highest productivity at the lowest cost. The use of industrial technologies often does not take into account the natural needs of animals, which are scientifically sound to meet a certain physiological group. The authors conducted a parallel study of three milk production technologies with different systems of keeping cows. The article presents data on the sanitary and hygienic condition of the farm in milk production using traditional and the latest technology. In this work, studies of the microclimate in the premises for cows and its impact on the quality and safety of milk were conducted. Our research has shown that the quality and safety of milk directly depends on the technology of its production. With the use of the latest milk production technology, the number of somatic cells and total milk contamination did not exceed 221.1 thousand / cm3 and 70.8 CFU thousand / cm3, respectively. However, it was found that with the use of the latest technology of milk production in the winter time, the room temperature can drop to -10 0C, but this does not lead to an increase in mastitis and respiratory diseases. The incidence of mastitis in cows does not exceed 6.4 percent, which is one of the best indicators. uk_UA
dc.description.abstract В статі наведені дані санітарно-гігієнічного стану ферми при виробництві молока за традиційних та за новітньої технології. В даній роботі були проведені дослідження мікроклімату у приміщеннях для корів та його вплив на якість та безпечність молока. Нашими дослідженнями встановлено що якість та безпечність молока напряму залежить від технології його виробництва. За використання новітньої технології виробництва молока кількість соматичних клітин та загальне обсіменіння молока не перевищувало 221,1тис/см3та 70,8 КУО тис/см3 відповідно. Разом з тим з’ясовано що за використання новітньої технології виробництва молока в зимовий період часу температура в приміщення може опускатися до -100С, але це не приводить до збільшеності захворювання на мастит та органи дихання. Захворювання корів на мастит не перевищує 6,4 відсотка що є одним із кращих показників. В статье приведены данные санитарно-гигиенического состояния фермы при производстве молока в традиционных и за новейшей технологии. В данной работе были проведены исследования микроклимата в помещениях для коров и его влияние на качество и безопасность молока. Нашими исследованиями установлено, что качество и безопасность молока напрямую зависит от технологии его производства. При использовании новейшей технологии производства молока количество соматических клеток и общая обсемененность молока не превышало 221,1тис / см3та 70,8 КОЕ тыс / см3 соответственно. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject мікроклімат uk_UA
dc.subject молоко uk_UA
dc.subject сірководень uk_UA
dc.subject микроклимат uk_UA
dc.subject молоко uk_UA
dc.subject сероводород uk_UA
dc.subject microclimate uk_UA
dc.subject milk uk_UA
dc.subject hydrogen sulfide uk_UA
dc.title Вплив технології виробництва молока на його якість та безпечність uk_UA
dc.title.alternative Влияние технологии производства молока на его качество и безопасность uk_UA
dc.title.alternative The influence of milk production technology on its quality and safety uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу