00 DSpace/Manakin Repository

A review of rapid pesticide residues determination in vegetables and fruits

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Li, Fang
dc.contributor.author Dubovyk, Volodymyr
dc.contributor.author Liu, Runqiang
dc.contributor.author Лі, Фанг
dc.contributor.author Дубовик, Володимир Іванович
dc.contributor.author Ліу, Рункіанг
dc.contributor.author Ли, Фанг
dc.contributor.author Дубовик, Владимир Иванович
dc.contributor.author Лиу, Рункианг
dc.date.accessioned 2021-10-05T11:33:15Z
dc.date.available 2021-10-05T11:33:15Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Li F. A review of rapid pesticide residues determination in vegetables and fruits [Electronic resource] / F. Li, V. Dubovyk, R. Liu // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Агрономія і біологія» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2020. – Вип. 4 (42). – С. 40-48. uk_UA
dc.identifier.uri http://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9493
dc.description С увеличением спроса на производство сельскохозяйственной продукции, увеличивается использование пестицидов, которые на сегодняшний день обеспечивают сохранение урожая фруктов и овощей. Пестициды используют для контроля численности вредных организмов, обеспечивая тем самым оптимальные условия для роста и развития сельскохозяйственных культур. Современное производство сельскохозяйственной продукции невозможно без применения пестицидов. uk_UA
dc.description.abstract With the increasing demand of production, pesticides have been widely used in fruit and vegetable yield. Pesticides are used to kill insects, fungi and other organisms that harm the growth of crops in order to ensure and promote the growth of crops. In particular, pesticides are used to control diseases and insects and regulate plant growth and weeding. From the point at this stage, the use of pesticides in agricultural production is inevitable, and the corresponding, also in rapid increase in the amount of pesticide, pesticide residue problem is along with the production and extensive use of pesticides, pesticide, especially the organic pesticide used in great quantities, cause serious problems of pesticide pollution, a serious threat to human health. That is the abuse of pesticides does harm for environment and human health, particularly in the bioaccumulation effect of pesticide residues on human body, attracting more and more attention from scientists. Therefore, it’s imperative to develop high sensitivity, high selectivity, simple, rapid and low-cost methods for pesticide residues detection and analysis. The traditional methods of pesticide residue analysis mainly include gas chromatography high performance liquid chromatography, chromatography-mass spectrometry, etc. These methods have been widely used in pesticide residue detection, and a series of important achievements have been made. Although with high detection sensitivity, these methods have some problems such as complicated sample pretreatment, expensive equipment, time-consuming analysis, and the need for specialized instrument operators and so on, which cannot meet the requirements of rapid and real-time field detection of pesticide residues. Therefore, researchers in various fields have carried out and strengthened the research on rapid detection technology of pesticide residues, seeking to develop convenient, sensitive, accurate and stable new pesticide residue detection technology. In this paper, we mainly reviewed the rapid detection technologies of pesticide in fresh fruits and vegetables in recent years, including new chromatographic analysis, enzyme inhibition, fluorescence sensor, spectrophotometric and biosensor detection technology, and analyzed the development status, advantages, and disadvantages of each method, as well as the development prospect of rapid detection technology in the future. Зі збільшенням попиту на виробництво сільськогосподарської продукції, збільшується використання пестицидів, які на сьогоднішній день забезпечують збереження врожаю фруктів та овочів. Пестициди використовують для контролю чисельності шкідливих організмів, забезпечуючи тим самим оптимальні умови для росту та розвитку сільськогосподарських культур. Сучасне виробництво сільськогосподарської продукції неможливе без застосування пестицидів. Але зловживання під час використанняпестицидів завдаєшкоди навколишньому середовищу та здоров’юлюдей, особливо внаслідок біоакумуляції пестицидних речовин в організмі людини. Тому питання створення високочутливих, селективних, простих, швидких та недорогих методів виявлення та аналізу залишків пестицидів є актуальним. Традиційні методи аналізу залишків пестицидів ґрунтуються на різних видах хроматографії (газова, рідинна), мас-спектрометрії тощо. Ці методи широко застосовують для виявлення залишків пестицидів. І хоча вони мають високу точність, поряд з цим є ряд недоліків: складна попередня підготовка зразка до аналізу, висока вартість обладнання, трудомісткий аналіз та потреба у спеціалізованих операторах приладів. Тому науковці у різних областях проводять дослідження технології швидкого виявлення залишків пестицидів. У цій роботі ми розглядаємо технології виявлення пестицидів у свіжих фруктах та овочах за останні роки. Розглядаються такі методи, як хроматографічний аналіз, інгібування ферментів, флуоресцентні датчики, спект-рофотометричний та біосенсорний методи. Проаналізовано стан їх розвитку, переваги та недоліки кожного методу, а також перспективи розвитку технології швидкого виявлення залишків пестицидів у майбутньому. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject pesticide residues uk_UA
dc.subject rapid detection techniques uk_UA
dc.subject cross-fusion technology uk_UA
dc.subject залишки пестицидів uk_UA
dc.subject методи швидкого виявлення uk_UA
dc.subject технологія перехресного синтезу uk_UA
dc.subject остатки пестицидов uk_UA
dc.subject методы быстрого обнаружения uk_UA
dc.subject технология перекрестного синтеза uk_UA
dc.title A review of rapid pesticide residues determination in vegetables and fruits uk_UA
dc.title.alternative Дослідження процесу швидкого визначення залишків пестицидів в овочах та фруктах uk_UA
dc.title.alternative Исследование процесса быстрого определения остатков пестицидов в овощах и фруктах uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу