SNAU: Recent submissions

  • Бурдуланюк, Алла; Дейнеко, Антон; Burdulaniur, Alla; Deineko, Anton (International Scientific Unity, 2024)
    Кукурудза є найбільш поширеною культурою в Україні, і її широко використовують в різних сільськогосподарських і промислових секторах. Станом на червень 2024 року посівна площа кукурудзи в Україні склала 3,89 млн га. В ФГ ...
  • Ємець, Олександр Михайлович; Зінченко, Денис Юрійович; Yemets, Oleksandr Mykhailovych; Zinchenko, Denis Yurievich (2024)
    У тезах надано результати досліджень з виявлення бур’янів придатних для розвитку Lixus subtilis.
  • Ємець, Олександр Михайлович; Татаринова, Валентина Іванівна; Деменко, Віктор Михайлович; Бурдуланюк, Алла Олександрівна; Півторайко, Віктор Володимирович; Бакуменко, Ольга Миколаївна; Yemets, Oleksandr Mykhailovych; Tatarynova, Valentina Ivanivna; Demenko, Viktor Mykhailovych; Burdulaniuk, Alla Oleksandrivna; Pivtorayko, Viktor Volodymyrovych; Bakumenko, Olga Mykolayivna (2024)
    В статті надано результати вивчення біологічних особливостей амарантового довгоносика (Lixus subtillis), поширеного на штучно інтродукованій в агроценози сільськогосподарській культурі кіноа в умовах Північно-Східної ...
  • Парасотченко, Іван Іванович; Parasotchenko, I. I. (СНАУ, 2024)
    Торгівля насам¬перед це вид економічної діяльності, основою функціонування якої є купівля-продаж товарів. Вона є однією з провідних галузей економіки України, лідируючою, як за кількістю суб'єктів господарювання, так і ...
  • Гавриш, Олена Миколаївна; Havrysh, O. M. (СНАУ, 2024)
    В умовах воєнного стану, блокування аграрного експорту та його залежності від «зернових угод» із росією під егідою ООН здійснювати перехід на інноваційну соціально та екологічно орієнтовану модель економічного розвитку ...
  • Самілик, М. М.; Нагорний, Я. В.; Samilyk, М.; Nogorny, Y. (ДБТУ, 2024)
    Вибір безглютенової сировини, яка позитивно впливатиме на властивості тіста, є важливим завданням для науковців та технологів. В процесі пошуку нових інгредієнтів для створення інноваційного та натурального безглютенового ...
  • Самілик, Марина; Лисенко, Алла; Samilyk, Maryna; Lysenko, Alla (2023)
    Хліб є стратегічно важливим харчовим продуктом щоденного вжитку, він містить велику кількість вуглеводів, рослинні білки, жири, незамінні кислоти, мінеральні речовини. Поживність та насиченість хліба складними вуглеводами ...
  • Samilyk, Maryna; Nahornyi, Yaroslav; Tkachuk, Svitlana; Ryzhkova, Taisia; Gurskyi, Petro; Savchuk, Liubov; Petrenko, Alla; Hrinchenko, Dmytro; Самілик, М. М.; Нагорний, Я. В.; Ткачук, С. А.; Рижкова, Т. М.; Гурський, С. А.; Савчук, Л. Б.; Петренко, П. В.; Грінченко, Д. М. (2024)
    The object of this study is the tech¬nology of bread baking based on liq¬uid sourdough and gluten-free flour mixture. The problem with this tech¬nology is that gluten-free raw mate¬rials do not contain gluten proteins, ...
  • Samilyk, Maryna; Korniienko, Daria; Самілик, М. М.; Корнієнко, Д. А. (2024)
    The object of research is the quality indicators of sugar enriched with derivatives of the processing of the fruits of wild plants (viburnum, mountain ash, sea buckthorn, black elder) and potential dangerous factors that ...
  • Samilyk, Maryna; Demidova, Evgenia; Nazarenko, Yuliya; Tymoshenko, Artem; Ryzhkova, Taisia; Severin, Raisa; Hnoievyі, Ihor; Yatsenko, Ivan; Самілик, М. М.; Демидова, Є. В.; Назаренко, Ю. В.; Тимошенко, А. Ю.; Рижкова, Т. М.; Северин, Р. В.; Гноєвий, І. В.; Яценко, І. В. (2023)
    The object of the study is bread made from rye spelt flour enriched with rowan powder. The study is devoted to the formation of quality and increase of the shelf life of bread. The technology of obtaining powder from Sorbus ...
  • Samilyk, Maryna; Bolgova, Natalia; Samokhina, Evgeniya; Cherniavska, Tetiana; Kharchenko, Serhiі; Самілик, Марина; Болгова, Наталія; Самохіна, Євгенія; Чернявська, Тетяна; Харченко, Сергій (2024)
    Kefir napoi is prepared by fermentation of cow's milk with dry kefir sourdough "Kefir VIVO", in order to avenge living kefir fungi at a high concentration. Such products are superbly appropriate for the human body. Under ...
  • Bal’-Prylipko, Larysa; Samilyk, Maryna; Korniienko, Daria; Paska, Mariia; Ryzhkova, Taisia; Yatsenko, Ivan; Hnoievyі, Ihor; Tkachuk, Svіtlana; Bolgova, Natalia; Sokolenko, Viktoriia; Баль-Прилипко, Л. В.; Самілик, М. М.; Корнієнко, Д. А.; Паска, М. З.; Рижкова, Т. М.; Яценко, І. В.; Гноєвий, І. В.; Ткачук, С. А.; Болгова, Н. В.; Соколенко, В. В. (2023)
    Beet crystalline and pressed sugar consists of 99,61–99,7% sucrose, which is a source of energy for the body. However, this product does not contain other vital nutrients. The object of the study was the method of non-waste ...
  • Samilyk, M.; Paska, M.; Самілик, Марина Михайлівна; Паска, Марія Зіновіївна (2023)
    This study is designed to reveal the role of sugar in the hospitality industry. The purpose of the study is to analyze the range of sugar used in restaurant technologies and develop recommendations for its expansion and ...
  • Samilyk, Maryna; Nosyk, Mykola; Ryzhkova, Taisia; Bolhova, Nataliia; Tkachuk, Svіtlana; Sakhnenko, Anna; Petrenko, Alla; Hrinchenko, Dmytro; Hnoievyі, Ihor; Самілик, М. М.; Носик, М. І.; Рижкова, Т. М.; Болгова, Н. В.; Ткачук, С. А.; Сахненко, А. В.; Петренко, А. М.; Грінченко, Д. М.; Гноєвий, І. В. (2024)
    This study aimed to determine the possibility of using osmotic dehy¬dration in the production of mul-berry wine. Mulberry fruits (Mórus nígra L.) were mixed with 70 % sucrose solution and osmotic dehy¬dration was carried ...
  • Samilyk, Maryna; Tkachuk, Mykhaylo; Paska, Mariia; Ryzhkova, Taisia; Tkachuk, Svіtlana; Petrenko, Alla; Hrinchenko, Dmytro; Gurskyi, Petro; Savchuk, Liubov; Yarmosh, Tetyana; Самілик, М. М.; Ткачук, М. А.; Паска, М. З.; Рижкова, Т. М.; Ткачук, С. А.; Петренко, А. М.; Грінченко, Д. М.; Гурський, П. В.; Савчук, Л. Б.; Ярмаш, Т. А. (2024)
    The object of research is the production technology of dried apricots by the method of osmotic dehydration and the derived products that are formed in the process. An improved technology for processing the secondary product ...
  • Shapoval, Mykhailo Volodymyrovych; Шаповал, Михайло Володимирович (Hochschule Weihenstephan - Triesdorf, 2024)
    Die Qualifizierungsarbeit untersucht die wirtschaftlichen und theoretisch-methodischen Aspekte des Kartoffelmarktes und seiner Verarbeitungsprodukte in der Ukraine, analysiert die aktuelle Lage der Branche und ermittelt ...
  • Holinach, Yuliia Serhiivna; Голінач, Юлія Сергіївна; Holinach, Yuliia Serhiivna (Hochschule Weihenstephan - Triesdorf, 2024)
    Die Qualifizierungsarbeit widmet sich einer umfassenden Analyse des weltweiten und europäischen Sojabohnenmarktes mit besonderem Schwerpunkt auf den Aussichten der Ukraine als Lieferant von Sojabohnen für EU-Länder. Im ...
  • Karpenko, Maryna Valeriivna; Карпенко, Марина Валеріївна; Karpenko, Maryna Valeriivna (Hochschule Weihenstephan - Triesdorf, 2024)
    Die Masterarbeit widmet sich der Untersuchung der Auswirkungen des Krieges auf den Agrarsektor der Ukraine mit Schwerpunkt auf der Analyse der Aktivitäten des Unternehmens „Slobozhanshchyna Agro“. Die Einleitung zeigt die ...
  • Полятикіна, Юлія Костянтинівна; Poliatykina, Yuliia Kostyantynivna (СНАУ, 2024)
    Мета роботи полягає у задоволенні потреб споживачів та розширення асортименту борошняних кондитерських виробів спеціального призначення. Заміна звичайного борошна на безглютенове, для використання у раціон хворими на ...
  • Самілик, М. М.; Каруна, К. В.; Samilyk, M. М.; Karuna, K. V. (Полтавський університет економіки і торгівлі, 2023)
    Борошняні вироби користуються найбільшою популярністю серед споживачів харчових продуктів. Це пояснюється їх високою харчовою цінністю та відносно невисокою вартістю. Асортимент десертних видів хліба в Україні досить ...