DSpace Repository

Удосконалення м’ясних січених виробів із птиці з додаванням культивованої грибної сировини

Show simple item record

dc.contributor.author Панасенко, Анастасія Віталіївна
dc.contributor.author Panasenko, Anastasia Vitalyivna
dc.date.accessioned 2024-02-15T13:27:32Z
dc.date.available 2024-02-15T13:27:32Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Факультет харчових технологій ; наук. керівник О. Ю. Кошель uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11665
dc.description The inclusion of high-quality raw materials in poultry products allows not only to expand the assortment, but also to increase the nutritional value of the final product. This happens when sources of biologically active substances (vitamins, minerals, fiber) are added. This approach accelerates metabolic processes when consuming products containing valuable nutrients, increasing the body's resistance to the harmful effects of the external environment. Studies have proven the feasibility of introducing cultivated mushroom raw material - common oyster mushroom, which contributes to the formation of not only excellent functional and technical properties, but also high organoleptic properties. This technology is distinguished from existing ones by the use of high-quality raw materials containing bioactive ingredients in natural proportions. This ensures better digestibility in the body and makes it possible to obtain minced chicken products of increased quality and nutritional value. During research on the content of nutrients in the developed products, it was found that the content of fiber increased significantly, as well as B vitamins and minerals. uk_UA
dc.description.abstract Включення високоякісної сировини в продукції з птиці дозволяє не тільки розширити асортимент, а й підвищити харчову цінність кінцевого продукту. Це відбувається при додаванні джерел біологічно активних речовин (вітамінів, мінералів, клітковини). Такий підхід прискорює обмінні процеси при споживанні продуктів, що містять цінні поживні речовини, підвищуючи опірність організму до шкідливих впливів зовнішнього середовища. Дослідженнями доведено доцільність впровадження культивованої грибної сировини — гливи звичайної, що сприяє утворенню не тільки відмінних функціональних і технічних властивостей, але й високих органолептичних властивостей. Дану технологію від існуючих відрізняє використання високоякісної сировини, що містить біоактивні інгредієнти в натуральних пропорціях. Це забезпечує кращу засвоюваність в організмі і дозволяє отримувати продукти з курячого фаршу підвищеної якості та харчової цінності. Під час досліджень вмісту поживних речовин у розробленій продукції було виявлено, що вміст клітковини значно збільшився, а також вітаміни групи В, мінерали. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject гриби uk_UA
dc.subject січені вироби uk_UA
dc.subject птиця uk_UA
dc.subject mushrooms uk_UA
dc.subject chopped products uk_UA
dc.subject poultry uk_UA
dc.title Удосконалення м’ясних січених виробів із птиці з додаванням культивованої грибної сировини uk_UA
dc.title.alternative Improvement of minced meat products from poultry with the addition of cultivated mushroom raw materials uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account