Короткий опис(реферат):
Робота викладена на 59 сторінках, містить 6 рисунків. Для виконання
використано 83 літературних джерела.
Робота присвячена удосконаленню технології отримання соняшникової
олії за рахунок застосування процесу адсорбції та вінтеризації. В якості
адсорбента запропоновано використовувати вторинний продукт пивоварного
виробництва – пивну дробину, яка є натуральною органічною целюлозою.
Проаналізовано органролептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні
показники соняшникової олії.
Аналіз органолептичної оцінки показав, що олія, очищена пивною
дробиною та вінтеризацією – прозора. Вона має смак та запах, притаманні олії
соняшниковій, але не має стороннього присмаку, гіркоти та запаху.
Встановлено, що запропонований спосіб очищення соняшникової олії із
застосуванням адсорбції пивною дробиною та вінтеризацією дозволяє значно
знизити колірне число (на 8 мг йоду), яке відповідає показникам гідратованих
виморожених олій. Кислотне та перекисне число знижуються відповідно на 1,7
мг КОН/г та 3,5 ммоль/кг. Варто зазначити, що запропонований спосіб також
сприяє зниженню масової частки вологи та летких речовин на 0,08%.
За всіма мікробіологічними показниками дослідні зразки відповідають
вимогам стандарту.
Суть розробки, основні результати:
The work is laid out on 59 pages, contains 6 figures. 83 literary sources were
used for implementation.
The work is devoted to improving the technology of obtaining sunflower oil due
to the application of the process of adsorption and winterization. As an adsorbent, it is
proposed to use a secondary product of brewing production - beer grain, which is
natural organic cellulose.
The organoleptic, physicochemical and microbiological indicators of sunflower
oil were analyzed.
The analysis of the organoleptic evaluation showed that the oil purified by beer
grain and winterization is transparent. It has the taste and smell characteristic of
sunflower oil, but does not have an extraneous aftertaste, bitterness and smell.
It was established that the proposed method of sunflower oil purification using
beer grain adsorption and winterization allows to significantly reduce the color number
(by 8 mg of iodine), which corresponds to the indicators of hydrated frozen oils. The
acid and peroxide values decrease by 1.7 mg KOH/g and 3.5 mmol/kg, respectively. It
is worth noting that the proposed method also helps to reduce the mass fraction of
moisture and volatile substances by 0.08%.
According to all microbiological indicators, the test samples meet the
requirements of the standard.