DSpace Repository

Удосконалення технології отримання соняшникової олії

Show simple item record

dc.contributor.author Білоус, Богдан
dc.contributor.author Bilous, Bohdan
dc.date.accessioned 2024-09-27T09:33:51Z
dc.date.available 2024-09-27T09:33:51Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Факультет харчових технологій ; наук. керівник Н. В. Болгова uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12472
dc.description The work is laid out on 59 pages, contains 6 figures. 83 literary sources were used for implementation. The work is devoted to improving the technology of obtaining sunflower oil due to the application of the process of adsorption and winterization. As an adsorbent, it is proposed to use a secondary product of brewing production - beer grain, which is natural organic cellulose. The organoleptic, physicochemical and microbiological indicators of sunflower oil were analyzed. The analysis of the organoleptic evaluation showed that the oil purified by beer grain and winterization is transparent. It has the taste and smell characteristic of sunflower oil, but does not have an extraneous aftertaste, bitterness and smell. It was established that the proposed method of sunflower oil purification using beer grain adsorption and winterization allows to significantly reduce the color number (by 8 mg of iodine), which corresponds to the indicators of hydrated frozen oils. The acid and peroxide values decrease by 1.7 mg KOH/g and 3.5 mmol/kg, respectively. It is worth noting that the proposed method also helps to reduce the mass fraction of moisture and volatile substances by 0.08%. According to all microbiological indicators, the test samples meet the requirements of the standard. uk_UA
dc.description.abstract Робота викладена на 59 сторінках, містить 6 рисунків. Для виконання використано 83 літературних джерела. Робота присвячена удосконаленню технології отримання соняшникової олії за рахунок застосування процесу адсорбції та вінтеризації. В якості адсорбента запропоновано використовувати вторинний продукт пивоварного виробництва – пивну дробину, яка є натуральною органічною целюлозою. Проаналізовано органролептичні, фізико-хімічні та мікробіологічні показники соняшникової олії. Аналіз органолептичної оцінки показав, що олія, очищена пивною дробиною та вінтеризацією – прозора. Вона має смак та запах, притаманні олії соняшниковій, але не має стороннього присмаку, гіркоти та запаху. Встановлено, що запропонований спосіб очищення соняшникової олії із застосуванням адсорбції пивною дробиною та вінтеризацією дозволяє значно знизити колірне число (на 8 мг йоду), яке відповідає показникам гідратованих виморожених олій. Кислотне та перекисне число знижуються відповідно на 1,7 мг КОН/г та 3,5 ммоль/кг. Варто зазначити, що запропонований спосіб також сприяє зниженню масової частки вологи та летких речовин на 0,08%. За всіма мікробіологічними показниками дослідні зразки відповідають вимогам стандарту. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject олія соняшникова uk_UA
dc.subject адсорбці uk_UA
dc.subject вінтеризація uk_UA
dc.subject sunflower oil uk_UA
dc.subject adsorption uk_UA
dc.subject winterization uk_UA
dc.title Удосконалення технології отримання соняшникової олії uk_UA
dc.title.alternative Improving the technology of obtaining sunflower oil uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account