00 DSpace/Manakin Repository

Розробка технології пива спеціального на основі продуктів переробки чорноплідної горобини

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Рудіченко, Євген
dc.contributor.author Rudychenko, Yevhen
dc.date.accessioned 2024-12-16T12:48:12Z
dc.date.available 2024-12-16T12:48:12Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Факультет харчових технологій ; наук. керівник М. М. Самілик uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12825
dc.description The demand for functional and health food products, as well as the depletion of traditional raw materials, promotes the use of new types of resource sources. Aronia melanocarpa is an unconventional plant material that has significant potential but is almost never used in the food industry. Aronia melanocarpa is an unconventional plant material that has significant potential but is almost never used in the food industry. The purpose of this study is to develop a special beer technology using black rowan syrup. Rowan fruits were dehydrated by the method of osmotic dehydration and drying, ground into powders, and their antioxidant properties were determined. Osmotic solutions and fresh fruits were analyzed for the content of flavonoids, anthocyanins and antioxidant activity. Three experimental samples of beer were produced according to the traditional technology (K) and with the addition of 6% (D1) and 10% (D2) osmotic solutions separated from partially dehydrated fruits. Organoleptic analysis of beer and determination of its antioxidant activity were carried out. The results showed that when using osmotic dehydration, the loss of flavonoids was significantly lower (29.74 mg K/100 g) than when using the traditional drying method (39.13 mg K/100 g). When applying the proposed regime of dehydration of fruits, almost 70% of anthocyanins are preserved. Whereas the traditional method ensures preservation of only 59% of these pigments. The sugar solution on the fruit surface prevents significant loss of antioxidant compounds. This explains the higher antioxidant activity (by 9.86 mmol Trolox/100 g) in samples dehydrated using osmotic dehydration. Adding rowan osmotic solution to beer in the amount of 6-10% leads to an increase in its antioxidant activity by 9-16 mmol Trolox/100 g. uk_UA
dc.description.abstract Попит на функціональні та оздоровчі продукти харчування, а також виснаження традиційної сировини сприяє використанню нових видів ресурсних джерел. До нетрадиційної рослинної сировини, яка має значний потенціал, але майже не застосовується в харчовій промисловості, відноситься Aronia melanocarpa. Метою даного дослідження є розробка технології спеціального пива за рахунок використання сиропу із горобини чорноплідної. Плоди горобини зневоднювали методом осмотичної дегідратації та сушінням, подрібнювали у порошки та визначали їх антиоксидантні властивості. Осмотичні розчини та свіжі плоди аналізували на вміст флаваноїдів, антоціанів та антиоксидантну активність. Виготовляли три дослідних зразки пива за традиційною технологією (К) та із додаванням 6% (Д1) та 10% (Д2) осмотичних розчинів, відокремлених від частково зневоднених плодів. Проводили органолептичний аналіз пива та визначення його антиоксидантної активності. Результати показали, що при застосуванні осмотичної дегідратації втрати флавоноїдів були значно менші (29,74 мг К/100 г), ніж при застосуванні традиційного способу сушіння (39,13 мг К/100 г). При застосуванні запропонованого режиму зневоднення плодів зберігається майже 70% антоціанів. Тоді, як традиційний спосіб забезпечує збереження лише 59% цих пігментів. Цукровий розчин на поверхні плодів запобігає значній втраті антиоксидантних сполук. Це пояснює вищу антиоксидантну активність (на 9,86 ммоль Trolox/100 г) у зразках, зневоднених із застосуванням осмотичної дегідратації. Додавання горобинового осмотичного розчину до пива у кількості 6-10 % призводить до зростання його антиоксидантної активності на 9-16 ммоль Trolox/100 г. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject нетрадиційна сировина uk_UA
dc.subject горобина чорноплідна uk_UA
dc.subject пиво спеціальне uk_UA
dc.subject non-traditional raw materials uk_UA
dc.subject mountain ash uk_UA
dc.subject special beer uk_UA
dc.title Розробка технології пива спеціального на основі продуктів переробки чорноплідної горобини uk_UA
dc.title.alternative Development of special beer technology based on black rowan processing products uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу