00 DSpace/Manakin Repository

Удосконалення технології напоїв для дітей на основі вторинної сировини

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Табак, Олександр
dc.contributor.author Tabak, Oleksandr
dc.date.accessioned 2024-12-16T12:58:08Z
dc.date.available 2024-12-16T12:58:08Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Факультет харчових технологій ; наук. керівник Н. В. Болгова uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/12826
dc.description The purpose of this work is to develop a functional drink based on secondary dairy raw materials. As a secondary dairy raw material, the use of whey is proposed. Sea buckthorn puree with sugar was used to increase its biological value. Analysis of the chemical composition of sea buckthorn puree showed the presence of a significant amount of vitamins in it. Especially – vitamin C (0.45 mg with a daily requirement of 0.7 mg) and vitamin E (0.37 g, daily requirement – 0.4 mg). The obtained product, in which the rational ratio of components, established by the organoleptic evaluation, is 1 to 1. The product had a rich yellow color, a sweet-sour taste and a moderately dense consistency. Due to the addition of sea buckthorn puree, the fat content of the finished product increased to 1.8% and the mass fraction of dry substances to 6.4%. The pH of the drink decreased slightly, probably due to the high content of organic acids in sea buckthorn puree. To maintain the microbiological stability of the drink, it was pasteurized, pathogenic and disease-causing microorganisms were not detected in it after 14 days of storage. The energy value of the new drink was 234 kcal The recommended price of the drink is UAH 80 for 1 liter. The work is laid out on 52 pages, contains 7 figures and 81 literary sources. uk_UA
dc.description.abstract Метою даної роботи – є розробка функціонального напою на основі вторинної молочної сировини. В якості вторинної молочної сировини запропоновано застосування молочної підсирної сироватки. Для підвищення її біологічної цінності використовували пюре з обліпихи з цукром. Аналіз хімічного складу обліпихового пюре показав присутність в ньому значної кількості вітамінів. Особливо – вітаміну С (0,45 мг при добовій потребі 0,7 мг) та вітаміну Е (0,37 г, добова потреба – 0,4 мг). Отриманий продукт, в якому раціональним співвідношенням компонентів, встановленим органолептичною оцінкою, є 1 до 1. Продукт мав насичений жовтий колір, кисло-солодкий смак та в міру щільну консистенцію. За рахунок додавання обліпихового пюре, підвищувалася жирність готового продуту до 1,8% та масова частка сухих речовин до 6,4%. рН напою дещо знижувалася, ймовірно, за рахунок високого вмісту органічних кислот в пюре обліпихи. Для підтримання мікробіологічної стабільності напій пастеризували, патогенних та хвороботворних мікроорганізмів після 14 днів зберігання в ньому не було виявлено. Енергетична цінність нового напою становила 234 кКал Рекомендована вартість напою – 80 грн за 1 л. Робота викладена на 52 сторінках, містить 7 рисунків та 81 літературне джерело. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject функціональний продукт uk_UA
dc.subject молочна сироватка uk_UA
dc.subject обліпихове пюре uk_UA
dc.subject functional product uk_UA
dc.subject whey uk_UA
dc.subject sea buckthorn puree uk_UA
dc.title Удосконалення технології напоїв для дітей на основі вторинної сировини uk_UA
dc.title.alternative Improving the technology of drinks for children based on secondary raw materials uk_UA
dc.type Other uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу