Abstract:
У роботі проведений порівняльний аналіз молочної продуктивності різних порід корів. У 2024 році господарство проводило науково-виробничий експеримент для оцінки ефективності застосування енергетичної добавки «Energy Boost» у кормових раціонах корів. Визначено, що протягом перших 90 днів лактаційного періоду, корови дослідної групи дали на 9,6% більше молока натуральної жирності, ніж контрольна група. При перерахунку на 4% молоко, ця різниця зросла до 13,4%. Проаналізовано, що за час дослідження, вихід молочного жиру та білка у корів дослідної групи досяг 97,41 кг та 72,8 кг відповідно, що перевищує показники контрольної групи на 13,4% та 10,4%. Досліджено, що в молоці корів дослідної групи вміст сухої речовини був на 0,42% вищий, а калорійність зросла на 2,67 ккал, порівняно з коровами контрольної групи. Доведено, що застосування енергетичної добавки позитивно вплинуло і на запліднюваність корів. Для осіменіння корів контрольної групи знадобилося в середньому 2,5 спермодози, тоді як для дослідної групи – 2,0. Досліджено фізико-хімічні показники альбумінного сиру на підставі чого можна стверджувати, що він є дієтичним продуктом, оскільки містить на 16% менше жиру та на 7% більше вологи, ніж напівжирний сир, при цьому зберігаючи дещо вищий вміст ненасичених жирних кислот (на 0.9%).
Description:
The paper presents a comparative analysis of milk productivity of different breeds of cows. In 2024, the farm conducted a scientific and production experiment to assess the effectiveness of using the energy supplement "Energy Boost" in the feed rations of cows. It was determined that during the first 90 days of the lactation period, cows in the experimental group produced 9.6% more milk of natural fat content than the control group. When converted to 4% milk, this difference increased to 13.4%. It was analyzed that during the study, the yield of milk fat and protein in cows in the experimental group reached 97.41 kg and 72.8 kg, respectively, which exceeds the indicators of the control group by 13.4% and 10.4%. It was studied that in the milk of cows in the experimental group, the dry matter content was 0.42% higher, and the calorie content increased by 2.67 kcal, compared to cows in the control group. It has been proven that the use of energy supplements also had a positive effect on the fertility of cows. For insemination of cows in the control group, an average of 2.5 sperm doses were required, while for the experimental group - 2.0. The physicochemical parameters of albumin cheese were studied, on the basis of which it can be stated that it is a dietary product, since it contains 16% less fat and 7% more moisture than semi-fat cheese, while maintaining a slightly higher content of unsaturated fatty acids (by 0.9%).