Короткий опис(реферат):
У тваринництві широко використовуються ветеринарні препарати, зокрема антибіотики, антигельмінтики, протипаразитарні засоби та гормональні препарати. Тому контроль залишків ветеринарних препаратів
в продукції тваринництва є ключовими питаннями безпеки харчових продуктів, оскільки вони викликають стурбованість громадськості та можуть серйозно загрожувати здоров’ю споживачів. Головним завданням моніторингу
харчових продуктів є аналіз небезпек та зведення до мінімуму негативних чинників у харчових продуктів. Оцінка
ризику залишків ветеринарних препаратів у імпортованій та вітчизняній свинині є умовами продажу даного виду
продукції. Представлено визначення ефективності Державного контролю харчових продуктів на основі аналізу
нормативних документів, процедури відбору зразків свинини та субпродуктів та планів щорічного державного
моніторингу ветеринарних препаратів та забруднювачів у необроблених харчових продуктах в Сумської області.
В статті представлено обґрунтування відповідності організації процедур державного ветеринарно-санітарного контролю безпечності харчових продуктів Відбір та інспектування зразків та харчових продуктів проводиться згідно чинних рекомендацій та вимог на виконання Плану державного моніторингу залишків ветеринарних
препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження. За
результати даних моніторингових досліджень залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у свинині за
період 2020, 2021 та 2022 роки було відібрано 19, 28 та 20 проб свинини та 16, 15, 17 проб субпродуктів (печінка,
нирки) відповідно. Згідно аналізу результатів моніторингових досліджень у 100 % досліджуваних проб впродовж
звітного періоду залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у субпродуктах не встановлено. Моніторинг дозволяє виявляти та реагувати на можливі потенційні ризики, встановлювати їх відповідність вимогам
стандартів якості та безпеки. Це важливо не тільки для захисту споживачів, але і для підтримки конкурентоспроможності місцевих виробників на міжнародному ринку. Державний моніторинг проводиться на постійній
основі, з використанням сучасних методів аналізу. Такий підхід забезпечує вчасну реакцію на загрози та допомагає запобігати поширенню інфекційних та інших хвороб, які можуть бути пов'язані з харчовими продуктами. Це
дослідження дає нові знання про безпеку свинини на українському ринку та наукову основу для розробки цільового
нагляду та стратегій раннього попередження ризиків
Суть розробки, основні результати:
There are veterinary drugs are widely used, including antibiotics, anthelmintics, antiparasitic drugs, and hormonal drugs
in animal husbandry. Residues of veterinary drugs are a key food safety issue, as they cause public concern and can
seriously endanger the health of consumers. The main task of monitoring food products is the analysis of hazards and
the minimization of negative factors in food products. The risk assessment of residues of veterinary drugs in imported and
domestic pork is a condition for the sale of this type of product. The definition of the effectiveness of the State control of food
products based on the analysis of regulatory documents is presented.
The article presents the substantiation of the organization of procedures for state veterinary and sanitary control of
food safety. The selection and inspection of samples and food products is carried out in accordance with the current
recommendations and requirements for the implementation of the State Monitoring Plan for residues of veterinary drugs
and pollutants in live animals and unprocessed food products of animal origin.For the resultsdatamonitoring studiesresidues
of veterinary drugs and pollutants in porkfor the period of 2020, 2021 and 2022, 19, 28 and 20 samples of pork and 16, 15,
17 samples of offal (liver, kidneys) were taken, respectively. According to the analysis of the results of monitoring studies,
in 100% of the investigated samples during the reporting period, residues of veterinary drugs and pollutants in by-products
were not detected. Monitoring allows you to identify and respond to possible potential risks, establish their compliance with
the requirements of quality and safety standards. This is important not only for consumer protection, but also for maintaining
the competitiveness of local producers on the international market. State monitoring is carried out on an ongoing basis, using
modern methods of analysis. This approach ensures a timely response to threats and helps prevent the spread of infectious
and other foodborne diseases.