DSpace Repository

Біобезпека як фактор ефективного функціонування свинарських господарств

Show simple item record

dc.contributor.author Нагорна, Людмила Володимирівна
dc.contributor.author Томік, Анатолій Михайлович
dc.contributor.author Nahorna, L. V.
dc.contributor.author Tomik, A. M.
dc.date.accessioned 2025-11-18T13:03:33Z
dc.date.available 2025-11-18T13:03:33Z
dc.date.issued 2023
dc.identifier.citation Нагорна Л. В. Біобезпека як фактор ефективного функціонування свинарських господарств [Електронний ресурс] / Л. В. Нагорна, А. М. Томік // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2023. – Вип. 2 (61). – С. 34-38. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14769
dc.description Pig farming is a widely represented branch of animal husbandry in Ukraine. However, in recent years, there has been a steady trend towards a decrease in both commercial and breeding pigs in farms of all forms of ownership of various production capacities. Accordingly, compliance with biosecurity measures in farms to prevent outbreaks of infectious diseases among livestock becomes extremely urgent. In addition to high-tech equipment, the availability of professional personnel to perform technological operations is the key to preventing biological hazards of any kind from entering the territory of pig farms. After conducting an analysis of the existing complex of implemented biosecurity measures in one of the pig farms of the Chernivtsi region, it was established that the "human factor" is the weak link in the system of biosecurity measures of the farm. In the farm, the possibility of ingress of biological agents with feed was taken under control, the ventilation system of production premises in all reared age groups of animals was adjusted. Outsiders not directly related to the production process are not allowed on the territory of the complex, however, violations of the regimes of stay in the "clean" and "dirty" zones, production premises of individual employees of the complex have been established. The farm has established a clear system of measures to prevent pathogens from entering the territory of the livestock farm from the outside, which currently allows the farm to position itself as free from the main specific pathogens. According to international standards, this farm has SPF status (red level). A clear scheme of vaccine prophylaxis functions and is strictly followed in the farm, which also additionally serves as one of the important factors of maintaining biosecurity. Various age groups of animals are covered by vaccine prophylaxis. Special emphasis is placed on vaccination of farrowing sows. Accordingly, effective means are the maximum introduction of European pork production technologies, where the influence of the human factor is minimized uk_UA
dc.description.abstract Свинарство є широко представленою галуззю тваринництва в Україні. Однак, впродовж останніх років відмічається стійка тенденція до зниження як товарного, так і племінного поголів’я свиней в господарствах усіх форм власності різних виробничих потужностей. Відповідно, надзвичайної актуальності набуває дотримання заходів біобезпеки в господарствах для недопущення спалахів серед поголів'я заразних захворювань. Запорукою недопущення на територію свинарських господарств біологічних небезпек будь-якого характеру є, крім високотехнологічного обладнання, наявність професійного персоналу для виконання технологічних операцій. Провівши аналіз існуючого комплексу запроваджених заходів біобезпеки в одному зі свинарських господарств Чернівецької області було встановлено, що саме «людський фактор» є слабкою ланкою в системі заходів біобезпеки господарства. В господарстві взято під контроль можливість потрапляння біологічних агентів з кормами, відрегульована система вентиляції виробничих приміщень в усіх вирощуваних вікових групах тварин. На територію комплексу не допускають сторонніх осіб не пов’язаних безпосередньо з виробничим процесом, однак встановлено порушення режимів перебування в «чистій» та «брудній» зонах, виробничих приміщеннях окремих працівників комплексу. В господарстві налагоджена чітка система заходів для недопущення потрапляння збудників на територію тваринницького господарства зовні, що наразі дозволяє господарству позиціонуватися як вільне від основних специфічних патогенів. За міжнародними стандартами дане господарство має статус SPF (червоний рівень). В господарстві функціонує та неухильно дотримується чітка схема вакцинопрофілактики, що також додатково слугує одним із важливих чинників підтримання біобезпеки. Вакцинопрофілактикою охоплено різновікові групи тварин. Особливий акцент здійснюється на вакцинації поросних свиноматок. Відповідно, ефективними засобами є максима uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject свинарство uk_UA
dc.subject біобезпека uk_UA
dc.subject інфекційні хвороби свиней uk_UA
dc.subject pig breeding uk_UA
dc.subject biosafety uk_UA
dc.subject infectious diseases of pigs uk_UA
dc.title Біобезпека як фактор ефективного функціонування свинарських господарств uk_UA
dc.title.alternative Biosafety as a factor of efficient functioning of pig farms uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account