Короткий опис(реферат):
Свинарство є широко представленою галуззю тваринництва в Україні. Однак, впродовж останніх років відмічається стійка тенденція до зниження як товарного, так і племінного поголів’я свиней в господарствах усіх
форм власності різних виробничих потужностей. Відповідно, надзвичайної актуальності набуває дотримання
заходів біобезпеки в господарствах для недопущення спалахів серед поголів'я заразних захворювань. Запорукою
недопущення на територію свинарських господарств біологічних небезпек будь-якого характеру є, крім високотехнологічного обладнання, наявність професійного персоналу для виконання технологічних операцій.
Провівши аналіз існуючого комплексу запроваджених заходів біобезпеки в одному зі свинарських господарств
Чернівецької області було встановлено, що саме «людський фактор» є слабкою ланкою в системі заходів біобезпеки господарства. В господарстві взято під контроль можливість потрапляння біологічних агентів з кормами,
відрегульована система вентиляції виробничих приміщень в усіх вирощуваних вікових групах тварин. На територію комплексу не допускають сторонніх осіб не пов’язаних безпосередньо з виробничим процесом, однак встановлено порушення режимів перебування в «чистій» та «брудній» зонах, виробничих приміщеннях окремих працівників комплексу. В господарстві налагоджена чітка система заходів для недопущення потрапляння збудників на
територію тваринницького господарства зовні, що наразі дозволяє господарству позиціонуватися як вільне від
основних специфічних патогенів. За міжнародними стандартами дане господарство має статус SPF (червоний
рівень). В господарстві функціонує та неухильно дотримується чітка схема вакцинопрофілактики, що також
додатково слугує одним із важливих чинників підтримання біобезпеки. Вакцинопрофілактикою охоплено різновікові групи тварин. Особливий акцент здійснюється на вакцинації поросних свиноматок. Відповідно, ефективними
засобами є максима
Суть розробки, основні результати:
Pig farming is a widely represented branch of animal husbandry in Ukraine. However, in recent years, there has been a
steady trend towards a decrease in both commercial and breeding pigs in farms of all forms of ownership of various production
capacities. Accordingly, compliance with biosecurity measures in farms to prevent outbreaks of infectious diseases among
livestock becomes extremely urgent. In addition to high-tech equipment, the availability of professional personnel to perform
technological operations is the key to preventing biological hazards of any kind from entering the territory of pig farms. After
conducting an analysis of the existing complex of implemented biosecurity measures in one of the pig farms of the Chernivtsi
region, it was established that the "human factor" is the weak link in the system of biosecurity measures of the farm. In the
farm, the possibility of ingress of biological agents with feed was taken under control, the ventilation system of production
premises in all reared age groups of animals was adjusted. Outsiders not directly related to the production process are not
allowed on the territory of the complex, however, violations of the regimes of stay in the "clean" and "dirty" zones, production
premises of individual employees of the complex have been established. The farm has established a clear system of
measures to prevent pathogens from entering the territory of the livestock farm from the outside, which currently allows
the farm to position itself as free from the main specific pathogens. According to international standards, this farm has SPF
status (red level). A clear scheme of vaccine prophylaxis functions and is strictly followed in the farm, which also additionally
serves as one of the important factors of maintaining biosecurity. Various age groups of animals are covered by vaccine
prophylaxis. Special emphasis is placed on vaccination of farrowing sows. Accordingly, effective means are the maximum
introduction of European pork production technologies, where the influence of the human factor is minimized