Короткий опис(реферат):
В статті було розглянуто морфологічна та анатомічна будова органів середньої кишки свиней. У дослідженні
були використані загальновідомі комплексні класичні морфологічні та анатомічні методи експериментальних
досліджень. Визначені видові анатомічні особливості будови слизової оболонки похідних органів середньої кишки
у свиней білої української породи. Органи середньої кишки у свиней розташовуються в черевній порожнині, яка
кістково обмежена дорсально останніми грудними та поперековими хребцями. З боків черевна порожнина обмежена останніми парами несправжніх ребер та м’язами черева. Топографічно органи середньої кишки свиней розташовані в краніальній, середній та частково каудальній ділянці черевної порожнини тварини. Органи середньої
кишки побудовані по типу трубчастих та паренхіматозних. Тонкий кишечник складається з трьох оболонок.
Слизова оболонка має ворсинки, у свиней ворсинки неоднакової форми й розміру і в основі з’єднані в складки і збільшують поверхню всмоктування до 20 разів, ворсинки короткі і досягають в довжину до 0,35 мм. До застінних
залоз середньої кишки свиней відносять печінку та підшлункову залозу. Печінка це великий паренхіматозний орган
свиней в якому постійно утворюється жовч, окрім цього виконує багато інших важливих функцій. Печінка у свиней є депо крові, органом терморегуляції, знезаражує отруйні речовини, які заносяться до неї ворітною веною
з кишок, депо глікогену, приймає участь в обміні білків. Маса печінки свиней до 2500 г. Побудована вона за типом
паренхіматозного органу, тобто має строму та паренхіму. Печінка має свою специфічну будову у свиней, чітко
видно малюнок паренхіми під капсулою, притаманний безпосередньо печінці свині, що відіграє суттєву роль при
візуальному огляді органу, при визначенні видової приналежності. Це компактний орган розміщений в черевній
порожнині правому підребер’ї в межах 14 ребра, частково заходить в ліве підребер’я в межах 10 ребра і доторкується до черевної стінки в ділянці мечеподібного відростка. Залоза має дещо сплющену форму, випуклою поверхнею прилягає до діафрагми, відображаючи її купол, протилежна поверхня більш плоскіша направлена каудально
до нутрощів. Результатами проведених досліджень встановлено, що зазначені ограни похідних середньої кишки
травної системи свиней, а саме печінки, будова її паренхіми та строми, має суттєві анатомічні та морфологічні відмінності, що слід враховувати при препаруванні та виготовленні вологих анатомічних препаратів та
для забезпечення населення доброякісним у ветеринарно-санітарному відношенні м’ясом. Специфічність будови
печінки свині має високу актуальність для вивчення анатомії, для хірургічних втручань, необхідно знати анатомічну варіабельність печінкових артерій та вен, жовчних протоків. для визначення різних методів лікування захворювань органів похідних середньої кишки свиней. Знання всіх цих анатомічних елементів у свиней є необхідним
і корисним для навчання лікарів ветеринарної медицини, а в подальшому і різних наукових напрямків досліджень
науковців в цій галузі.
Суть розробки, основні результати:
The article considered the morphological and anatomical structure of the organs of the middle intestine of pigs. Well known complex classical orphological and anatomical methods of experimental research were used in the study. Specific
anatomical features of the structure of the mucous membrane of the derived organs of the midgut in pigs of the white
Ukrainian breed were determined. The organs of the middle intestine in pigs are located in the abdominal cavity, which is
bony limited dorsally by the last thoracic and lumbar vertebrae. From the sides, the abdominal cavity is limited by the last
pairs of false ribs and abdominal muscles. Topographically, the organs of the middle intestine of pigs are located in the
cranial, middle and partially caudal part of the abdominal cavity of the animal. The organs of the middle intestine are built
according to the tubular and parenchymal type. The small intestine consists of three membranes. The mucous membrane
has villi, in pigs the villi are of different shape and size and are connected in folds at the base and increase the absorption
surface up to 20 times, the villi are short and reach a length of up to 0.35 mm. The liver and pancreas belong to the wall
glands of the middle intestine of pigs. The liver is a large parenchymal organ of pigs, in which bile is constantly formed,
besides it performs many other important functions. The liver of pigs is a depot of blood, an organ of thermoregulation,
disinfects poisonous substances brought to it through the portal vein from the intestines, a depot of glycogen, takes part in
the exchange of proteins. The weight of the pig liver is up to 2500 g. It is built according to the type of parenchymal organ,
that is, it has stroma and parenchyma. The liver has its own specific structure in pigs, the pattern of parenchyma under the
capsule is clearly visible, inherent directly to the liver of a pig, which plays a significant role during a visual examination of
the organ, when determining the species. This compact organ is located in the abdominal cavity of the right hypochondrium
within the 14th rib, partially enters the left hypochondrium within the 10th rib and touches the abdominal wall in the area of
the xiphoid process. The gland has a somewhat flattened shape, its convex surface adjoins the diaphragm, reflecting its
dome, the opposite surface is flatter and directed caudal to the viscera. As a result of the research, it was established that
the indicated regions of the derivatives of the midgut of the digestive system of pigs, namely the liver, the structure of its
parenchyma and stroma, have significant anatomical and morphological differences, which should be taken into account
when preparing and manufacturing wet anatomical preparations and to ensure the population of benign veterinary sanitary
relation with meat. The specificity of the liver of a pig may be highly relevant for the development of anatomy, for surgical
interventions, it is necessary to know the anatomical variability of the hepatic arteries and veins, bile ducts. for the treatment
of various methods of treatment of diseases of the organs of the lower middle intestine of pigs. Knowledge of all these
anatomical elements in pigs is necessary and essential for the education of doctors in veterinary medicine, and in the future
and other scientific directives, the achievement of scientists in this field.