Abstract:
Антибіотики були найбільш широко використовуваними добавками для покращення конверсії корму, швидкості
росту та здоров’я птахів, підвищуючи як продуктивність, так і рентабельність традиційного промислового птахівництва. Проте резистентні до антимікробних препаратів штами бактерій, що походять від тварин з роками
стають все більш серйозною проблемою, особливо щодо передачі через їжу або прямий контакт з тваринами.
Інші потенційні загрози безпеці харчових продуктів, пов’язані з лікуванням тварин антибіотиками, включають
збільшення алергічних реакцій і неефективність лікування антибіотиками у людей Виробничі дослідження були
проведені у ПАТ «Миронівська птахофабрика» Черкаської області Черкаського району, у період вересень 2023 року.
Метою роботи було визначити чутливість бактерій до антибіотиків, антогоністичну активність пробіотику
B. coagulans ALM 86 стосовно збудників бактеріальних інфекцій птиці. Досліджували чутливість до антибіотиків
методом дисків на м'ясо-пептонному агарі.. Досліджували 24 антибіотиків з різних груп для охоплення максималь ного спектру. За результатами проведених досліджень встановлено, що з 24 перевірених чутливість проявляли
до чотирьох препаратів. Встановлено, що В. coagulans розведенні 1×109
, КУО/г проявив максимальні антагоніс тичні властивості. Затримка росту у зразках із В. coagulans в розведенні 1×107, КУО/г була більше з E. faecium –
на 148,63 %; C. jejuni– на 155,67 %; E. coli – на 180,61 %; E. fecalis – на 141,59 %; L. monocytogenes – на 148,67 %; S
aureus – на 117,92 %; S. enterica – на 222,44 %, порівняно до контролю. У дослідженнях з В. coagulans 1×109
, КУО/г
демаркаційна зона була більше порівняно до 1×105
, КУО/г навколо E. faecium – на 274,0 %; C. jejuni– на 264,4 %; E.
coli – на 369,3 %; E. fecalis – на 250,51 %; L. monocytogenes – на 193,75 %; S aureus – на 278,5 %; S. enterica – на
387,48 %. Перспективою подальших досліджень є дослідження терапевтичної ефективності застосування В.
coagulans для профілактики бактеріальних захворювань курчат-бройлерів.
Description:
Antibiotics have been the most widely used additives to improve feed conversion, growth rate and bird health, increasing
both the productivity and profitability of traditional commercial poultry farming. However, antimicrobial-resistant strains of
bacteria originating from animals have become an increasingly serious problem over the years, especially with regard to
transmission through food or direct contact with animals. Other potential threats to food safety associated with the treatment
of animals with antibiotics include increased allergic reactions and the ineffectiveness of antibiotic treatment in humans
Production studies were conducted at PJSC "Myronivska Poultry Factory" of Cherkasy Oblast, Cherkasy District, in the
period of September 2023. The aim of the work was to determine the sensitivity of bacteria to antibiotics, the antagonistic
activity of the probiotic B. coagulans ALM 86 in relation to the causative agents of bacterial infections of poultry. The sensitivity
to antibiotics was studied by the disc method on meat-peptone agar. 24 antibiotics from different groups were studied to cover the maximum spectrum. According to the results of the conducted research, it was established that out of 24 tested,
sensitivity was shown to four drugs. It was established that B. coagulans at a dilution of 1×109, CFU/g showed maximum
antagonistic properties. Growth retardation in samples with B. coagulans at a dilution of 1×107, CFU/g was greater than with
E. faecium – by 148.63%; C. jejuni – by 155.67%; E. coli – by 180.61%; E. faecalis – by 141.59%; L. monocytogenes – by
148.67%; S aureus – by 117.92%; S. enterica – by 222.44%, compared to the control. In studies with B. coagulans 1×109,
CFU/g, the demarcation zone was larger compared to 1×105, CFU/g around E. faecium – by 274.0%; C. jejuni – by 264.4%;
E. coli – by 369.3%; E. faecalis – by 250.51%; L. monocytogenes – by 193.75%; S aureus – by 278.5%; S. enterica – by
387.48%. The prospect of further research is the study of the therapeutic effectiveness of the use of B. coagulans for the
prevention of bacterial diseases in broiler chickens.