Abstract:
Стаття висвітлює особливості культури кіноа як перспективної для вирощування в Європі та Україні. Останнім часом спостерігається диференціація продовольчого ринку за рахунок виробництва малопоширених рослин
як перспективного високоякісного джерела продовольства. Більш глибоке вивчення цих культур та їхньої потенційної ролі допоможе забезпечити майбутнє та гарантувати продовольчі й харчові запити суспільства. Кіноа
(Chenopodium quinoa Willd.) розглядається як один з найбільш перспективних видів, у вирішенні завдань продовольчої безпеки в ХХІ столітті завдяки підвищеній стійкості до екстремальних умов навколишнього середовища
та високій потенційній врожайності. Кіноа може бути використана для диверсифікації сільськогосподарських
культур та як альтернатива для освоєння маргінальних сільськогосподарських угідь. Генетичний потенціал
культури кіноа є частиною культурної спадщини, тому його збереженням опікуються генетичні банки багатьох
країн світу. Зростаючий попит на дієтичні, органічні продукти сприяв вирощуванню кіноа за межами регіону
походження – Південної Америки. Можливості та перспективи вирощування кіноа в Європі доведено багатьма
дослідженнями. На основі даних результатів інтродукції культури кіноа на європейському континенті сформовано базову модель селекційної та технологічної модернізації культури, яка враховує такі аспекти, як фотоперіод, особливості сівби, боротьбу з бур’янами. Інтродукція культури кіноа в Україні зосереджена переважно в зоні
Лісостепу та Полісся. Сортовий потенціал культури кіноа в Україні забезпечується наявністю трьох внесених до реєстру сортів, орієнтованих на зони Степу (Олімп), Лісостепу та Полісся (Квартет, Комиза). Рівень
урожайності, заявлений оригінаторами коливається в межах від 1,1 до 2,4 т/га. В Сумському НАУ розроблена
базова технологія вирощування культури в зоні Лісостепу (сорти Квартет та Комиза). Визначено критичні (що
потребують селекційного та технологічного підсилення) ланки технології вирощування кіноа в регіоні. Успішність процесу поширення кіноа в Україні стримується низьким рівнем споживання та комплексом технологічних
факторів. Важливим етапом вирішення завдань з інтродукції культури в Україні може бути селекційна модернізація за рахунок покращення споживчих характеристик урожаю, підвищення рівня стійкості сортів до аборигенних
шкодочинних організмів.
Description:
The article highlights the peculiarities of quinoa as a promising crop for cultivation in Europe and Ukraine. Recently,
there has been a differentiation of the food market due to the production of less common plants as a promising high-quality
source of food. A deeper understanding of these crops and their potential role will help to secure the future and meet
the food and nutritional needs of society. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) is considered to be one of the most promising
species in addressing food security challenges in the 21st century due to its increased resistance to extreme environmental
conditions and high potential yields
Quinoa can be used for crop diversification and as an alternative one for the development of marginal agricultural land.
The genetic potential of the quinoa crop is part of the cultural heritage, and its preservation is the responsibility of genetic
banks in many countries. The growing demand for dietary and organic products has contributed to the cultivation of quinoa
outside the region of its origin – South America.
The possibilities and prospects of quinoa growing in Europe have been proven by many studies. Based on results
of quinoa introduction on the European continent, a basic model of breeding and technological modernisation of the crop
has been formed; it takes into account such aspects as photoperiod, sowing, and weed control. The introduction of quinoa
in Ukraine is concentrated mainly in the Forest-Steppe and Polissya regions. The varietal potential of quinoa in Ukraine is
ensured by the presence of three registered varieties oriented to the Steppe (Olymp), Forest-Steppe and Polissya zones
(Quartet, Komyza).
The yield level declared by the originators ranges from 1.1 to 2.4 t/ha. Sumy NAU has developed a basic technology for
growing the crop in the Forest-Steppe zone (Kvartet and Komyza varieties). Critical links (requiring breeding and technological
enhancement) in the technology of quinoa growing in the region have been identified. The e process success of spreading
quinoa in Ukraine is constrained by the low level of consumption and a set of technological factors. Breeding modernisation
can be an important step in solving the problems of introducing the crop in Ukraine by improving the consumer characteristics
of it and increasing the level of variety resistance to native pests.