Abstract:
Через зміну клімату більше 80% видів рослин можуть зазнати змін щодо різноманітності, поточного поши рення та потенційного середовища існування. Останніми роками переглядаються основні принципи ведення
сільського господарства. Посилилась увага до розробки наукових основ стійкого відновлюваного агротехноло гічного збалансованого землеробства. Для вирішення проблеми забезпечення населення повноцінними білками
значна роль, без сумніву, відводиться круп’яним культурам, а особливо гречці. На сьогоднішній день гречка є не
тільки звичайною культурою, але й символом здорового життя завдяки своїм багатим поживним і фармаколо гічним властивостям. Висока поживна цінність гречки визначається складом її білкового комплексу: білок гречки
є високо засвоюваним (майже 60-70%), багатий такими важливими амінокислотами, як лізин, триптофан, аргінін,
а також гістідін – необхідний для дитячого харчування.
Отримання повноцінного урожаю гречки можливе лише при науковому обґрунтуванні застосування агротехнічних заходів, розроблених в конкретних агрокліматичних умовах. Через подальші зміни клімату та зниження
рівня вологозабезпеченості в критичні періоди розвитку культур, необхідно шукати нові шляхи підвищення врожайності за відповідних умов, що склалися. Вирощування гречки має численні переваги для стійкості сільського
господарства порівняно з іншими зерновими культурами, оскільки воно потребує низьких затрат і добре адаптоване до несприятливих умов.
Нові підходи, безумовно, можуть бути корисними для виробництва гречки, однак, необхідні подальші дослідження для розробки нових сортів із бажаними характеристиками та без негативного впливу на інші продуктивні
властивості. Важливим етапом перспективних досліджень визначено встановити агробіологічні особливості
росту та розвитку рослин сортів гречки різного морфотипу в залежності від взаємодії досліджуваних елементів
технології вирощування. Це сприятиме росту кількісних і якісних показників урожайності, валовому збору зерна
та підвищенню стійкості землеробства.
Description:
Due to climate change, more than 80% of plant species may experience changes in diversity, current distribution
and potential habitat. In recent years, the basic principles of agriculture have been revised. Attention to the development of the scientific foundations of sustainable renewable agrotechnological balanced agriculture has increased. To solve
the problem of providing the population with complete proteins, a significant role, without a doubt, is assigned to cereal
crops, especially buckwheat. Today, buckwheat is not only a common crop, but also a symbol of healthy life thanks to its
rich nutritional and pharmacological properties. The high nutritional value of buckwheat is determined by the composition
of its protein complex: buckwheat protein is highly digestible (almost 60-70%), rich in such important amino acids as lysine,
tryptophan, arginine, as well as histidine – necessary for baby food.
Obtaining a full-fledged buckwheat harvest is possible only with scientific justification of the application of agrotechnical
measures developed in specific agro-climatic conditions. Due to further changes in the climate and a decrease in the level
of moisture supply in critical periods of crop development, it is necessary to look for new ways of increasing the yield under
the appropriate conditions. Buckwheat cultivation has numerous advantages for agricultural sustainability compared to other
cereal crops, as it requires low inputs and is well adapted to adverse conditions.
New approaches can certainly be beneficial for buckwheat production, however, further research is needed to develop
new cultivars with desirable characteristics and without adversely affecting other productive traits. An important stage
of prospective research is to establish the agrobiological features of growth and development of buckwheat varieties
of different morphotypes, depending on the interaction of the researched elements of growing technology. This will contribute
to the growth of quantitative and qualitative yield indicators, gross grain harvest and increase the sustainability of agriculture.