Короткий опис(реферат):
У зв’язку з інтенсивним розвитком птахівництва та збільшенням виробництва м’яса птиці, виникає нагальна
потреба в контролі показників якості та безпечності тушок птиці, що є важливим соціально-економічним фактором. В сучасному світі особливої уваги заслуговує питання виникнення антибіотикорезистентності та розробці шляхів для її подолання.
У статті наведені результати оцінки якісних параметрів м’яса курчат-бройлерів, при застосуванні альтернативних методів для профілактики заразних хвороб птиці. В своїх дослідженнях використовували вітамінно-мінеральну добавку виробництва НВФ «Бровафарма» ЄвітСел, що в 1 мл препарату містить натрію селеніт 0,3 мг
та вітамін E (у вигляді альфа-токоферолу) – 100 мг. Для молодняку курчат-бройлерів дослідної групи в кількості
10 голів використовували вітамінно-мінеральну добавку в кількості 1 мл на 1,5 л води у перший тиждень життя,
курс застосування склав 5 діб. Через 5 діб постійно застосовували зазначену добавку в дозі 0,5 мл на 1 л води.
В результаті аналізу дегустаційної оцінки встановлено, що додавання до раціону вітамінно-мінеральної
добавки ЄвітСел позитивно вплинуло на показники м’яса дослідної групи. Показники «смак» та «ніжність» в червоному м’ясі мали вірогідну різницю порівняно з аналогічними показниками в контрольній групі. Варене м'ясо і бульйон, отримане від курчат-бройлерів дослідної групи, яким в раціон додавали вітамінно-мінеральну добавку, проявили більш високі дегустаційні значення в порівнянні з контрольною групою, що перебувала на стандартному
раціоні, про що свідчать їх оцінки в балах. Застосована вітамінно-мінеральна добавка ЄвітСел покращує смакові
властивості при проведенні дегустації вареного м’яса та бульйону. Дослідження біохімічних показників показали
зниження кислотного числа жиру, кращий показник в реакції на пероксидазу в дослідній групі. Дослідження амінокислотного складу м’яса дозволили встановити збільшення в дослідній групі кількість незамінних амінокислот
в білому м’ясі на 1,81 %, а в червоному на 1,03 % порівняно з контрольною групою, а в групі замінних амінокислот
збільшилась на 2,77 % в білому м’ясі та на 3,80 % в червоному м’ясі . Дані зміни амінокислотного складу свідчать
про позитивний вплив вітамінно-мінеральної добавки на харчову цінність м’яса курчат-бройлерів.
Суть розробки, основні результати:
In connection with the intensive development of poultry farming and the increase in the production of poultry meat, there
is an urgent need to control the quality and safety indicators of poultry carcasses, which is an important socio-economic factor. In the modern world, the issue of the emergence of antibiotic resistance and the development of ways to overcome
it deserve special attention.
The article presents the results of evaluating the quality parameters of meat of broiler chickens, when using alternative
methods for the prevention of infectious poultry diseases. In their research, they used YevitCel, a vitamin-mineral supplement
manufactured by the "Brovafarm" NVF, which contains 0.3 mg of sodium selenite and 100 mg of vitamin E (in the form of
alpha-tocopherol) in 1 ml of the drug. For the young broiler chickens of the research group in the amount of 10 heads, a
vitamin-mineral supplement was used in the amount of 1 ml per 1.5 liters of water in the first week of life, the course of
application was 5 days. After 5 days, the specified additive was continuously applied in a dose of 0.5 ml per 1 liter of water.
As a result of the analysis of the tasting evaluation, it was established that the addition of the YevitSel vitamin and
mineral supplement to the diet had a positive effect on the parameters of the meat of the experimental group. Indicators of
"taste" and "tenderness" in red meat had a probable difference compared to similar indicators in the control group. Boiled
meat and broth obtained from broiler chickens of the experimental group, which were supplemented with a vitamin-mineral
supplement, showed higher tasting values compared to the control group, which was on a standard diet, as evidenced by
their evaluations in points. The applied vitamin and mineral supplement YevitSel improves the taste properties when tasting
cooked meat and broth. Studies of biochemical indicators showed a decrease in the acid number of fat, the best indicator in
the reaction to peroxidase in the experimental group. Research on the amino acid composition of meat allowed establishing
an increase in the number of essential amino acids in the experimental group by 1.81% in white meat and by 1.03% in red
meat compared to the control group, and in the group of replaceable amino acids it increased by 2.77% in white meat and
by 3.80% in red meat. These changes in the amino acid composition indicate a positive effect of the vitamin and mineral
supplement on the nutritional value of the meat of broiler chickens.