Короткий опис(реферат):
У статті наведено результати досліджень з вирощування та годівлі бичків чиспорідної швіцької породи,
а також її помісей з герефордцькою та бельгійською блакитною породами від народження до 15-місячного
віку в умовах фермерського господарства. Аналіз фактичних раціонів бичків молочного (0–2 міс.) та післямолочного (2–4 міс.) періодів показує, що вони за вмістом енергії, протеїну та інших факторів живлення
в цілому відповідали нормам годівлі телят м'ясних порід для одержання середньодобового приросту живої
маси близько 1000 г. Слід відзначити, що в період дорощування і відгодівлі тварин годували ad libitum,
а добову норму кормосуміші постійно контролювали за кількістю залишків на кормовому столі (близько
5%). Наші дослідження показали, що помісні бички 2 та 3 дослідної групи у всі вікові періоди за показником
абсолютний приріст перевищували приріст живої маси бичків контрольної групи. У період 12–15 місячного віку різниця між бичками швіцької породи та помісями з герефордської породи склала 38,4кг (35%)
та помісей з бельгійською блакитною 56 кг (51%). Наші дослідження показали, що помісні бички 2 та
3 дослідної групи у всі вікові періоди за показником абсолютний приріст перевищували приріст живої маси
бичків контрольної групи. У період 12–15 місячного віку різниця між бичками швіцької породи та помісями
з герефордської породи склала 38,4 кг (35%) та помісей з бельгійською блакитною 56 кг (51%). Так різниця по живій масі у 6-місячному віці між бичками швіцької породи та її помісями с герефордською породою
склала 45,2 кг (24,1%), 9-місячному віці 93,3 кг (34,9%), 12-місячному віці 135,1кг (37,5%) та 15-місячному віці
174 кг (37%) при достовірній різниці. Помісні бички бельгійської блакитної породи відповідно у 6-місячному
віці мали наступні показники по приросту живої маси 26,5 кг (14,1%), 9-місячному віці 56,4 кг (21%), 12-місячному віці 100,5 кг (27%) та 15-місячному віці відповідно 156 кг (33%) у порівнянні з бичками швіцької породи
при достовірній різниці. Варто також відзначити, що з віком, незалежно від генотипу, витрати як енергії
так і протеїну на одиницю приросту підвищувались. За весь період досліду помісні тварини краще трансформували в приріст як енергію, так і протеїн. Ця перевага над контролем за обмінною енергією складала
28,5 та 26,3%, а за сирим протеїном – 28,8 та 26,8% для дослідних груп 2 і 3. Для підвищення ефективності
вирощування та отримання більшого виходу м'ясної сировини від однієї голови слід орієнтуватися на вирощування бичків бельгійської блакитної породи яка згідно наших досліджень впродовж усіх вікових періодів характеризувалася більш високою живою масою та енергією приросту що відобразилося у середньодобових приростах.
Суть розробки, основні результати:
The article presents the results of research on growing and feeding bulls of the purebred Brown Swiss breed, as well
as its crossbreeds with the Hereford and Belgian blue breeds, from birth to 15 months of age in farm conditions. Analysis
of the actual rations of calves during the dairy (0–2 months) and post–weaning (2–4 months) periods shows that, in terms
of energy, protein and other nutritional factors, they fully corresponded to the norms of feeding calves of meat breeds
to obtain an average daily increase in live weight of about 1000 mg. It should be noted that during the period of rearing and fattening, the animals were fed ad libitum, and the daily rate of the feed mixture was constantly monitored by the amount
of residues on the feed table (about 5%). Our research showed that the crossbreeds bulls of the 2nd and 3rd experimental
groups exceeded the increase in live weight of the bulls of the control group in terms of absolute growth in all age periods. In
the period of 12–15 months of age, the difference between bulls of the Brown Swiss breed and crossbreeds from the Hereford
breed amounted to 38.4 kg (35%) and crossbreeds with Belgian blue 56 kg (51%). Our studies showed that the crossbreed
bulls of the 2nd and 3rd research groups in all age periods exceeded the increase in live weight of bulls in the control group
in terms of absolute growth. In the period of 12–15 months of age, the difference between the bulls of the Brown Swiss
breed and the crossbreed from the Hereford breed was 38.4 kg (35%), and the crossbreed with the Belgian blue was 56 kg
(51%). Thus, the difference in live weight at the age of 6 months between bulls of the Brown Swiss breed and its crossbreeds
with the Hereford breed amounted to 45.2 kg (24.1%), at the age of 9 months 93.3 kg (34.9%), at the age of 12 months
135.1 kg (37.5%), and 174 kg (37%) at the age of 15 months, with a significant difference. Crossbreeds of Belgian blue
bulls, respectively, at the age of 6 months had the following indicators of live weight gain: 26.5 kg (14.1%), at the age of 9
months 56.4 kg (21), at the age of 12 months 100.5 kg (27%), and at the age of 15 months, respectively, 156 kg (33%)
in comparison with steers of the Brown Swiss breed with a significant difference. It is also worth noting that, with age,
regardless of genotype, the consumption of both energy and protein per unit of growth increased. Over the entire period
of the experiment, crossbreeds animals better transformed both energy and protein into growth. This advantage over control
for metabolic energy was 28.5 and 26.3%, and for crude protein, it was 28.8 and 26.8% for experimental groups 2 and 3.
In order to increase the efficiency of cultivation and obtain a greater yield of meat raw materials from one head, one should
focus on the cultivation of steers of the Belgian blue breed, which, according to our research, throughout all age periods was
characterized by higher live weight and growth energy, which was reflected in the average daily growth.