Короткий опис(реферат):
Генотипові особливості молочної худоби мають істотний вплив на показники молочної продуктивності корів.
Особливо актуальним це питання постає при вивченні поліморфізму білків молока. Цим дослідженням останній
час науковці приділяють все більшу увагу. Прикладом таких генів можуть бути гени каппа-казеїну, бета-лактоглобуліну та інші. У вітчизняних молочних порід поліморфізм генів білків молока вивчений мало, а його вплив на
якісні показники молочної продуктивності майже не вивчався.
Для виконання поставленої мети, проведені дослідження в державному племінному заводі ДП «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України»,
Сумського району на первістках української чорно-рябої молочної породи (n=30). Поліморфізм гену бета-лактоглобуліну досліджували в лабораторії Інституту тваринництва за загально прийнятими методиками. Молочну
продуктивність оцінювали шляхом щомісячних контрольних доїнь з відбором проб молока. Для відбору проб
молока використовували лічильник – індикатор ІУ-1. Вміст складових молока визначали в лабораторії Інституту
тваринництва НААН методом інфрачервоної фотометрії на обладнанні корпорації «Bentley Instruments» (США).
Серед досліджених тварин більшість мали гетерозиготний генотип АВ (20 голів). Кількість тварин з гомозиготним генотипом ВВ склала 6 голів, АА 4 голови.
У результаті проведених досліджень встановлено, що за середньою величиною надоїв переважали первістки
з генотипом АА. Тварини з генотипами АВ та ВВ поступалися їм відповідно на 569 та 207 кг. За середньою кількістю жиру в молоці переважали тварини з гомозиготним генотипом ВВ, а середнім вмістом білка в молоці – АВ.
За середнім вмістом лактози в молоці істотної різниці між тваринами досліджуваних генотипів не встановлено.
Однією з основних характеристик молока є вміст в ньому сухої речовини та сухого знежиреного молочного
залишку. Між тваринами досліджуваних генотипів встановлена диференціація за обома ознаками. За вмістом
сухої речовини переважали генотипи АВ та ВВ, а за вмістом сухого знежиреного молочного залишку – ВВ.
Суть розробки, основні результати:
Genotypic features of dairy cattle have a significant impact on indicators of milk productivity of cows. This issue is
especially relevant when studying the polymorphism of milk proteins. Recently, scientists have been paying more and more
attention to these studies. An example of such genes can be genes for kappa-casein, beta-lactoglobulin and others. In
domestic dairy breeds, polymorphism of milk protein genes has not been studied much, and its influence on quality indicators
of milk productivity has hardly been studied.
To fulfill the goal, research was conducted at the state breeding plant of the State Enterprise "Experimental farm
of the Institute of Agriculture of the Northeast of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine", Sumy district, on
the first-borns of the Ukrainian black and spotted dairy breed (n=30). Polymorphism of the beta-lactoglobulin gene was
studied in the laboratory of the Animal Husbandry Institute according to generally accepted methods. Milk productivity
was assessed by monthly control milkings with milk sampling. A counter – indicator IU-1 was used to take milk samples.
The content of milk components was determined in the laboratory of the Institute of Animal Husbandry of the National
Academy of Sciences by infrared photometry on the equipment of the corporation "Bentley Instruments" (USA).
Among the studied animals, the majority had the heterozygous AB genotype (20 heads). The number of animals with
homozygous BB genotype was 6 heads, AA 4 heads.
As a result of the conducted research, it was established that the first-borns with the AA genotype prevailed in
terms of the average amount of milk yield. Animals with AB and BB genotypes were inferior to them by 569 and 207 kg,
respectively. In terms of the average amount of fat in milk, animals with the BB homozygous genotype predominated, and AB
in the average protein content of milk. According to the average content of lactose in milk, there was no significant difference
between the animals of the studied genotypes.
One of the main characteristics of milk is the content of dry matter per dry skimmed milk residue. Differentiation was
established between animals of the studied genotypes by both signs. By the content of dry matter, genotypes AB and BB
prevailed, and by the content of dry skimmed milk residue – BB.