Короткий опис(реферат):
The article presents the results of analytical work of data from scientific publications, reports of the United Nations
Food and Agriculture Organization (FAO), the European Food Safety Authority (ESFA) regarding the effectiveness of
alternative methods of prevention of infectious poultry diseases. One of the biggest current problems in the world is the
acquired resistance of microorganisms to antibacterial drugs, which in turn causes significant economic losses due to the
low effectiveness of therapeutic measures. In connection with the general tendency to abandon the use of antibiotics, the
use of new methods of controlling poultry bacteriosis is becoming more and more relevant. The search for an alternative
to antibiotics activates the use of effective, natural, safe and cost-effective means of protecting the macroorganism from
pathogens. The use of ecologically safe preparations is carried out according to the criteria of effective protection of the
poultry organism from pathogenic and opportunistic pathogens, the naturalness and safety of the preparation, obtaining
ecologically safe livestock products free from residues of toxic substances, antibacterial preparations and the economic
efficiency of the measures taken.
Alternative methods of prevention of infectious diseases of poultry are implemented on the basis of the use of
environmentally safe drugs (probiotics, prebiotics, eubiotics). Probiotic cultures of microorganisms exhibit antagonistic
properties relative to certain strains of pathogenic and opportunistic microorganisms, capable of producing substances
that stimulate the growth of beneficial intestinal microorganisms, improve feed conversion and increase performance
indicators. Prebiotics create conditions for the reproduction of beneficial intestinal microorganisms and adsorb pathogens of
the intestinal microbiome. The use of enzymes, probiotics, prebiotics, synbiotics and phytobiotics in the process of growing
poultry has shown positive results due to increasing their productivity and obtaining high-quality and safe poultry products.
These drugs are effective means of prevention and treatment of diseases of infectious etiology through stimulation of nonspecific immunity, correction of dysbacteriosis during stress, and also as an alternative to antibiotics.
Суть розробки, основні результати:
У статті наведено результати аналітичної роботи даних наукових публікацій, звітів продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), Європейського управління з безпеки харчових продуктів (ESFA) щодо
ефективності застосування альтернативних методів профілактики інфекційних хвороб птиці. Однією з найбільших актуальних проблем світі є набута резистентність мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів,
що в свою чергу спричиняє значні економічні збитки за рахунок низької ефективності терапевтичних заходів.
У зв’язку із загальною тенденцією відмови від використання антибіотиків все більшої актуальності набуває
застосування нових методів контролю бактеріозів птиці. Пошук альтернативи антибіотикам активізує застосування ефективних, натуральних, безпечних та економічно ефективних засобів захисту макроорганізму від
патогенних збудників. Застосування екологічно-безпечних препаратів здійснюється за критеріями ефективного
захисту організму птиці від патогенних та умовно-патогенних збудників, натуральності і безпечності препарату, отримання екологічно безпечної продукції тваринництва вільної від залишків токсичних речовин, антибактеріальних препаратів та економічної ефективності проведених заходів.
Альтернативні методи профілактики інфекційних хвороб птиці реалізуються на основі застосування екологічно безпечних препаратів (пробіотиків, пребіотиків, еубіотиків). Пробіотичні культури мікроорганізмів проявляють антагоністичні властивості відносно до певних штамів патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів,
здатні продукувати речовини, що стимулюють ріст корисних мікроорганізмів кишечника, покращують конверсію корму та підвищують показники продуктивності. Пребіотики створюють умови для розмноження корисних
мікроорганізмів кишечника та адсорбують патогени кишкового мікробіому. Застосування ферментів, пробіотиків, пребіотиків, синбіотиків та фітобіотиків в процесі вирощування птиці показали позитивні результати за
рахунок підвищення їх продуктивності та отримання якісної і безпечної продукції птахівництва. Дані препарати
є ефективними засобами профілактики і лікування захворювань інфекційної етіології через стимуляцію неспецифічного імунітету, корекцію дисбактеріозів при стресах, а також як альтернативу антибіотикам.