Короткий опис(реферат):
У статті представлено результати аналітичного вивчення матеріалів щодо особливостей контролю інфекційних хвороб птиці на основі альтернативних стратегій. Сектор птахівництва відіграє важливу роль у агробізнесі різних країн світу не лише як постачальник м’яса, але також і як економічний прибутковий сегмент економіки. Представлено дані, що опубліковані в наукових статтях та даних, представлених в звітах продовольчої
та сільськогосподарської організації ООН (FAO), Європейського управління з безпеки харчових продуктів (ESFA).
Сучасне птахівництво демонструє прирости валового виробництва м’ясної та яєчної продукції в багатьох країнах світу. Успіх забезпечується комплексним підходом включаючи всі аспекти виробництва та доброботу птиці
(складання раціонів годівлі, комерційні програми розведення, контроль хвороб птиці) за рвізних систем вирощуання. Суттєвих збитків промисловому птахівництву завдають бактеріальні інфекції, що повязане з обмеженням
використанням антибактеріальних препаратів у більшості країн світу. Представлено моніторингові результати збудників інфекційних хвороб птиці та ефективні заходи контролю бактеріозів птиці в різних країнах світу.
Найбільш поширені бактеріальні та вірусні патогени, що реєструються в більшості країн світу представлені
в матеріалах статті. Також наведено основні ознаки, що виникають при даних захворюваннях. Дані вказують на
зростаючу роль умовно-патогенних мікроорганізмів в етіології гострих шлунково-кишкових захворювань птиці,
що завдають значних економічних збитків галузі. Особлива увага надається захворюванням, збудник яких є спільним для птиці і людей, оскільки продукти птахівництва, контаміновані патогенними та умовно-патогенними
мікроорганізмами, є потенційним джерелом інфекцій, токсикоінфекцій та токсикозів у людей. Зацікавленість до
бактеріозів пояснюється надмірно широким географічним поширенням інфекції, тенденцією до стаціонарності
та інтенсивністю циркуляції збудників серед птиці та людей. Взаємозв’язок між епізоотичним та епідеміологічним процесами робить дані захворювання актуальними зоонозами (E.coli, S. Typhimurium, Enterococcus spp.,
S. aureus, C. jejuni, M. gallisepticum). Відзначається складність діагностики та контролюючих заходів. Також проаналізовано основні шляхи їх передачі патогенів між виробничими ділянками в умовах виробництва. Також представлено представлено альтернативні стратегії контролю бактеріальних інфекцій птиці.
Суть розробки, основні результати:
The article presents the results of an analytical study of materials on the features of control of infectious diseases of
poultry based on alternative strategies. The poultry sector plays an important role in the agribusiness of various countries
of the world, not only as a supplier of meat, but also as an economically profitable segment of the economy. Data published
in scientific articles and data presented in the reports of the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO),
the European Food Safety Authority (ESFA) are presented. Modern poultry farming shows increases in the gross production
of meat and egg products in many countries of the world. Success is ensured by a comprehensive approach including all
aspects of poultry production and welfare (formulation of feeding rations, commercial breeding programs, control of poultry
diseases) under different rearing systems. Bacterial infections cause significant damage to commercial poultry farming,
which is associated with the restriction of the use of antibacterial drugs in most countries of the world. Monitoring results of
pathogens of poultry infectious diseases and effective measures to control poultry bacteriosis in different countries of the
world are presented.
The most common bacterial and viral pathogens registered in most countries of the world are presented in the materials
of the article. The main symptoms that occur in these diseases are also given. The data indicate the growing role of
opportunistic microorganisms in the etiology of acute gastrointestinal diseases of poultry, which cause significant economic
damage to the industry. Special attention is paid to diseases whose causative agent is common to poultry and humans,
since poultry products contaminated with pathogenic and opportunistic microorganisms are a potential source of infections,
toxic infections and toxicosis in humans. The interest in bacterioses is explained by the excessively wide geographical
spread of the infection, the tendency to stationarity and the intensity of the circulation of pathogens among poultry and
humans. The relationship between epizootic and epidemiological processes makes these diseases relevant zoonoses
(E.coli, S. Typhimurium, Enterococcus spp., S. aureus, C. jejuni, M. gallisepticum). The complexity of diagnostics and control
measures is noted. The main ways of their transmission of pathogens between production sites in production conditions
were also analyzed. Alternative strategies for controlling bacterial infections in poultry are also presented.