DSpace Repository

Морфологічні особливості будови органів передньої кишки свиней

Show simple item record

dc.contributor.author Плюта, Лариса Василівна
dc.contributor.author Plyuta, L. V.
dc.date.accessioned 2025-12-11T08:17:20Z
dc.date.available 2025-12-11T08:17:20Z
dc.date.issued 2024
dc.identifier.citation Плюта Л. В. Морфологічні особливості будови органів передньої кишки свиней [Електронний ресурс] / Л. В. Плюта // Вісник Сумського національного аграрного університету : науковий журнал. – Сер. «Ветеринарна медицина» / Сумський національний аграрний університет. – Суми : СНАУ, 2024. – Вип. 2 (65). – С. 30-34. uk_UA
dc.identifier.uri https://repo.snau.edu.ua/xmlui/handle/123456789/14886
dc.description Pigs are used in state, collective, private enterprises, farms to obtain meat, lard, skin from these animals and meet human requirements. The digestive organs of the foregut of pigs include the esophagus and stomach, which belong to organs of a tubular structure. The conducted studies of morphometry, the outline of the organs of the foregut of pigs in the article once again clearly defined these components. Emphasis was placed on specific anatomical species features of pigs in the structure of the esophagus and stomach. The esophagus of the pig begins with a narrowing from the pharynx at the level of the first rings of the trachea, passes dorsally along the trachea in the ventral part of the neck, forms an esophageal depression on the lungs in the chest cavity. Through the opening of the diaphragm, the esophagus enters the abdominal cavity, expands in the form of a watering can and passes into the stomach of the pig through the cardiac opening. A clear anatomical definition of the parts of the esophagus was determined, their topographical location in pigs of this breed, and the layered structure of this tubular organ was investigated. A peculiarity of the mucous membrane of the esophagus of pigs is its folds, which can be seen on the preparation, a well-defined submucosal layer. The stomach of pigs is an extension of the digestive tube in the form of an elongated oval, single-chambered, with two openings. The cardiac opening is the entrance to the esophagus, and the pyloric opening is the exit of the chyme and the beginning of the duodenum. From the outside, the distance from one hole to another is called the greater and lesser curvatures. In pigs, a diverticulum with a tip directed to the right and caudally is clearly distinguished on the cardiac part from the entrance of the esophagus to the stomach. On the side of the pyloric opening, the circular muscle fibers in pigs form a clamp around the pyloric opening, and along a larger curve, a thickening is formed in the form of a half-oval cushion, or a roller, which is located in the pyloric part around the corresponding opening. The inner lining of the stomach of pigs is a gray membrane, which has all four of its components: the epithelial plate, the main, muscular and submucous base. On the drug, the mucous membrane has a different appearance in color and configuration due to its enzymatic activity and the location of the glands and its composition. A white glandless area is clearly visible from the cardiac edge. The entire mucous membrane of pigs has folds, pits, furrows of various shapes, which are clearly anatomically located. The epithelial plate is formed by a single layered prismatic glandular epithelium. The cells of this epithelium produce mucus that protects the mucosa from chemical and mechanical damage by food and gastric juice itself. The main plate is a loose connective tissue where there are blood and lymphatic vessels, nerves and glands that produce gastric juice. The glands are located topographically along the glandular part of the stomach and have the appropriate name, cardiac, pyloric, bottom. uk_UA
dc.description.abstract Свині використовуються в державних, колективних, приватних підприємствах, фермерських господарствах для одержання м’яса, сала, шкіри від цих тварин та забезпечення вимог людини. До органів травлення передньої кишки свиней відносяться стравохід і шлунок, які належать до органів трубчастого типу будови. Проведені дослідження морфометрії, абрису органів передньої кишки свиней в статті ще раз чітко визначили ці складові. Було наголошено на конкретних анатомічних видових особливостях свиней в будові стравоходу та шлунку. Визначене чітке анатомічне визначення частин стравоходу, їх топографічне розташування в свиней даної породи, досліджена пошарова будова цього трубчастого органу. Стравохід свині починається звуженням від глотки на рівні перших кілець трахеї, проходить в вентральній частині ділянки шиї дорсально по трахеї, в грудній порожнині формує стравохідне втиснення на легенях. Через отвір діафрагми стравохід потрапляє в черевну порожнину, розширюється в вигляді лійки і переходить в шлунок свині кардіальним отвором. Особливість слизової оболонки стравоходу свиней є її складчастість, яку видно на препараті, гарно виражений підслизовий шар. Шлунок свиней це розширення травної трубки в вигляді видовженого овалу, однокамерний, має два отвори. Кардіальний отвір це місце входу стравоходу, а пілоричний це місце виходу хімусу та початок дванадцятипалої кишки. Ззовні відстань від одного отвору до іншого називають кривини більша та менша. У свиней на кардіальній частині від місця входу стравоходу в шлунок чітко виділяється дивертикул з спрямованою вправо та каудально верхівкою. З боку пілоричного отвору колові м’язові волокна у свиней формують стискач навколо пілоричного отвору, та по більшій кривині утворюється потовщення в вигляді полу овалу подушечка, або валик, яка знаходиться в пілоричній частині навколо відповідного отвору. Внутрішня оболонка шлунку свиней це сизова оболонка, яка має всі чотири її складові епітеліальну пластинку, основну, мязову та підслизову основу. На препараті слизова оболонка має різний вигляд по кольору та конфігурації за рахунок її ферментативної активності та розташуванням залоз і її складу. З кардіального краю чітко видно беззалозисту ділянку білого кольору. Вся слизова оболонка свиней маї різної форми складки, ямки, борозни, які чітко анатомічно розміщені. Епітеліальна пластинка утворена призматичним одношаровим залозистим епітелієм. Клітини цього епітелію виробляють слиз, який захищає слизову від хімічного та механічного пошкодження кормом та самим шлунковим соком. Основна пластинка це пухка сполучна тканина де знаходяться кровоносні, лімфатичні судини, нерви та залози, що продукують шлунковий сік. Залози розташовані топографічно по залозистій частині шлунка і мають відповідну назву, кардіальні, пілоричні, донні. uk_UA
dc.language.iso other uk_UA
dc.publisher СНАУ uk_UA
dc.subject стравохід uk_UA
dc.subject свині uk_UA
dc.subject органи травлення uk_UA
dc.subject esophagus uk_UA
dc.subject pigs uk_UA
dc.subject digestive organs uk_UA
dc.title Морфологічні особливості будови органів передньої кишки свиней uk_UA
dc.title.alternative Morphological features of the structure of the organs of the forecast of pigs uk_UA
dc.type Other uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account