Короткий опис(реферат):
Свині використовуються в державних, колективних, приватних підприємствах, фермерських господарствах
для одержання м’яса, сала, шкіри від цих тварин та забезпечення вимог людини. До органів травлення передньої
кишки свиней відносяться стравохід і шлунок, які належать до органів трубчастого типу будови. Проведені дослідження морфометрії, абрису органів передньої кишки свиней в статті ще раз чітко визначили ці складові. Було
наголошено на конкретних анатомічних видових особливостях свиней в будові стравоходу та шлунку. Визначене
чітке анатомічне визначення частин стравоходу, їх топографічне розташування в свиней даної породи, досліджена пошарова будова цього трубчастого органу. Стравохід свині починається звуженням від глотки на рівні
перших кілець трахеї, проходить в вентральній частині ділянки шиї дорсально по трахеї, в грудній порожнині
формує стравохідне втиснення на легенях. Через отвір діафрагми стравохід потрапляє в черевну порожнину,
розширюється в вигляді лійки і переходить в шлунок свині кардіальним отвором. Особливість слизової оболонки
стравоходу свиней є її складчастість, яку видно на препараті, гарно виражений підслизовий шар. Шлунок свиней
це розширення травної трубки в вигляді видовженого овалу, однокамерний, має два отвори. Кардіальний отвір
це місце входу стравоходу, а пілоричний це місце виходу хімусу та початок дванадцятипалої кишки. Ззовні відстань від одного отвору до іншого називають кривини більша та менша. У свиней на кардіальній частині від
місця входу стравоходу в шлунок чітко виділяється дивертикул з спрямованою вправо та каудально верхівкою.
З боку пілоричного отвору колові м’язові волокна у свиней формують стискач навколо пілоричного отвору, та
по більшій кривині утворюється потовщення в вигляді полу овалу подушечка, або валик, яка знаходиться в пілоричній частині навколо відповідного отвору. Внутрішня оболонка шлунку свиней це сизова оболонка, яка має всі
чотири її складові епітеліальну пластинку, основну, мязову та підслизову основу. На препараті слизова оболонка
має різний вигляд по кольору та конфігурації за рахунок її ферментативної активності та розташуванням залоз
і її складу. З кардіального краю чітко видно беззалозисту ділянку білого кольору. Вся слизова оболонка свиней маї
різної форми складки, ямки, борозни, які чітко анатомічно розміщені. Епітеліальна пластинка утворена призматичним одношаровим залозистим епітелієм. Клітини цього епітелію виробляють слиз, який захищає слизову від
хімічного та механічного пошкодження кормом та самим шлунковим соком. Основна пластинка це пухка сполучна
тканина де знаходяться кровоносні, лімфатичні судини, нерви та залози, що продукують шлунковий сік. Залози
розташовані топографічно по залозистій частині шлунка і мають відповідну назву, кардіальні, пілоричні, донні.
Суть розробки, основні результати:
Pigs are used in state, collective, private enterprises, farms to obtain meat, lard, skin from these animals and meet
human requirements. The digestive organs of the foregut of pigs include the esophagus and stomach, which belong to
organs of a tubular structure. The conducted studies of morphometry, the outline of the organs of the foregut of pigs in the
article once again clearly defined these components. Emphasis was placed on specific anatomical species features of pigs
in the structure of the esophagus and stomach. The esophagus of the pig begins with a narrowing from the pharynx at the
level of the first rings of the trachea, passes dorsally along the trachea in the ventral part of the neck, forms an esophageal
depression on the lungs in the chest cavity. Through the opening of the diaphragm, the esophagus enters the abdominal
cavity, expands in the form of a watering can and passes into the stomach of the pig through the cardiac opening.
A clear anatomical definition of the parts of the esophagus was determined, their topographical location in pigs of
this breed, and the layered structure of this tubular organ was investigated. A peculiarity of the mucous membrane of
the esophagus of pigs is its folds, which can be seen on the preparation, a well-defined submucosal layer. The stomach
of pigs is an extension of the digestive tube in the form of an elongated oval, single-chambered, with two openings. The
cardiac opening is the entrance to the esophagus, and the pyloric opening is the exit of the chyme and the beginning of
the duodenum. From the outside, the distance from one hole to another is called the greater and lesser curvatures. In pigs,
a diverticulum with a tip directed to the right and caudally is clearly distinguished on the cardiac part from the entrance of
the esophagus to the stomach. On the side of the pyloric opening, the circular muscle fibers in pigs form a clamp around
the pyloric opening, and along a larger curve, a thickening is formed in the form of a half-oval cushion, or a roller, which is
located in the pyloric part around the corresponding opening. The inner lining of the stomach of pigs is a gray membrane,
which has all four of its components: the epithelial plate, the main, muscular and submucous base. On the drug, the mucous
membrane has a different appearance in color and configuration due to its enzymatic activity and the location of the glands
and its composition. A white glandless area is clearly visible from the cardiac edge. The entire mucous membrane of pigs
has folds, pits, furrows of various shapes, which are clearly anatomically located. The epithelial plate is formed by a single layered prismatic glandular epithelium. The cells of this epithelium produce mucus that protects the mucosa from chemical
and mechanical damage by food and gastric juice itself. The main plate is a loose connective tissue where there are blood
and lymphatic vessels, nerves and glands that produce gastric juice. The glands are located topographically along the
glandular part of the stomach and have the appropriate name, cardiac, pyloric, bottom.