Короткий опис(реферат):
Поява нових сортів гречки, ефективне використання їхнього генетичного потенціалу, потребують удосконалення агротехнічних заходів вирощування. Крім того, важливим є виявлення зв’язків між такими факторами як припосівне внесення нетрадиційних джерел живлення, норм висіву, способів сівби і продуктивністю різних сортів гречки для пошуку шляхів енергозбереження, що в умовах реформування земельних відносин та енергетичної кризи набуває особливої актуальності. Тому в умовах Лісостепу Сумської області проведено дослідження з вивчення особливостей формування врожайності і якості зерна різних сортів гречки залежно від припосівного внесення добрив. В результаті досліджень розроблені і рекомендовані виробництву агрозаходи вирощування гречки з раціональним поєднанням сорту і припосівного удобрення, що забезпечують приріст урожаю в межах 3-3,5 ц/га.
Появление новых сортов гречихи, эффективное использование их генетического потенциала, требуют совершенствования агротехнических мероприятий выращивания. Кроме того, важным является выявление связей между такими факторами как припосевное внесения нетрадиционных источников питания, норм высева, способов посева и производительностью различных сортов гречихи для поиска путей энергосбережения, что в условиях реформирования земельных отношений и энергетического кризиса приобретает особую актуальность. Поэтому в условиях Лесостепи Сумской области проведено исследование по изучению особенностей формирования урожайности и качества зерна разных сортов гречихи в зависимости от припосевного внесения удобрений. В результате исследований разработаны и рекомендованы производству агромероприятия выращивания гречихи с рациональным сочетанием сорта и припосевного удобрения, обеспечивающие прирост урожая в пределах 3-3,5 ц/га.
Суть розробки, основні результати:
The emergence of new varieties of buckwheat, the effective use of their genetic potential, requires the improvement of agronomic cultivation practices. In addition, it is important to identify the links between factors such as sowing unconventional feeding sources, seed rates, sowing methods and the productivity of various buckwheat varieties to find ways to save energy, which is becoming more urgent in the context of land reform and energy crises. Therefore, in the conditions of the forest-steppe of the Sumy region, studies were conducted to study the peculiarities of the formation of yield and quality of grain of various buckwheat varieties, depending on sowing fertilization. As a result of researches, agro-measures for the cultivation of buckwheat with a rational combination of a variety and sowing fertilizer have been developed and recommended for production, ensuring yield growth within the range of 3-3,5 c/hа.