Короткий опис(реферат):
У кваліфікаційній роботі розроблено проєкт міні-цеху з виробництва пива,
з урахуванням сучасних вимог до якості продукції, безпечності,
енергоефективності та економічної доцільності.
У першому розділі обґрунтовано актуальність створення мініцеху з
виробництва крафтового пива, враховуючи зростаючий попит на високоякісні та
унікальні алкогольні напої, що виготовляються за традиційними технологіями.
У другому розділі детально визначено кількість основної сировини та
матеріалів для щоденного виробництва 200 дал (2000 л) крафтового пива.
Проведено підбір обладнання, розраховано площі для розміщення виробництва.
У третьому розділі розроблено технологічні схеми виробництва
крафтового пива. Визначено всі ключові етапи виробництва пива: від прийому
сировини до розливу готового продукту. Особлива увага приділяється контролю
на кожному етапі, забезпеченню безпеки та якості продукту.
У четвертому розділі проведено ідентифікацію потенційних небезпек на
кожному етапі виробництва пива та розроблено заходи для їх контролю.
Враховано біологічні, хімічні та фізичні небезпеки, а також алергени. Створено
план для управління ризиками згідно з вимогами HACCP, що забезпечить
безпеку та якість продукції.
У економічній частині проєкту були представлені капіталовкладення,
поточні витрати, розрахунки витрат на сировину та енергію, а також оцінка
прибутковості виробництва. Розрахунки показали, що проєкт має високу
рентабельність і короткий термін окупності, що робить його економічно
привабливим і перспективним.
Суть розробки, основні результати:
The qualification work developed a project of a mini-brewery for beer
production, considering modern requirements for product quality, safety, energy
efficiency, and economic feasibility.
The first section justifies the relevance of creating a mini-brewery for craft beer
production, given the growing demand for high-quality and unique alcoholic beverages
produced using traditional technologies.
The second section details the amount of basic raw and auxiliary materials for
the daily production of 200 dal (2000 litres) of craft beer. The equipment selection was
carried out, and the area for output was calculated.
The third section develops the technological schemes of craft beer production.
All the main stages of beer production are identified, from the reception of raw
materials to the bottling of the finished product. Particular attention is paid to the
controls at each stage to ensure product safety and quality.
The fourth section identifies potential hazards at each stage of beer production
and develops measures to control them. Biological, chemical, physical, and allergenic
hazards are considered. A risk management plan has been designed to ensure product
safety and quality by HACCP requirements.
The economic part of the project presented investments, operating costs, raw
material and energy cost calculations, and a production profitability assessment. The
calculations showed that the project has high profitability and a short payback period,
making it economically attractive and promising.