Abstract:
Для підвищення конкурентоздатності птахівництва актуальним на сьогодні є отримання та реалізація органічної продукції, на який постійно зростає попит споживачів. Важливим елементом в вирощуванні птиці є відповідальне застосування антибактеріальних препаратів. Проведення лікування індичок від хвороб інфекційної
етіології зазвичай здійснюється з застосуванням антибактеріальних препаратів, в тому числі й антибіотиків.
Дія антибіотиків розповсюджується не лише на патогенні мікроорганізми, що викликають захворювання, а й на
корисну мікрофлору, що в подальшому може впливати на якість м’яса індичок. Застосування пробіотичних препаратів одночасно з антибіотиками дозволяє нівелювати негативний ефект від застосування антибактеріальних
препаратів та сприяє покращенню показників якості продуктів забою. М'ясо є сприятливим середовищем для
розвитку мікроорганізмів. Під час забою тварин м'ясо зазвичай містить різну кількість мікроорганізмів. Існує два
шляхи обсіменіння м’яса: екзогенний (відбувається при забою тварин та під час оброблення туш) та ендогенний
(виникає в основному внаслідок захворювань).
Дослідження виконувалися на базі кафедри вірусології, патанатомії та хвороб птиці факультету ветеринарної медицини Сумського національного аграрного університету. В статті наведені дані досліджень мікрофлори
продуктів забою від хворої та здорової птиці, а також птиці, якій застосовували пробіотик на основі рекомбінантних штамів молочнокислих мікроорганізмів симбіонтів кишківника птиці: Bifidobacterium bifidum, Bacillus
thermophilus, Bacillus coagulance, Bacillus subtilis. За мікробіологічними показниками, продукти забою хворої птиці,
значно відрізняються від показників здорової птиці. В цих зразках нами було виявлено бактерії групи кишкової
палички, St. aureus, бактерії роду Proteus, з біохімічними властивостями характерними для даних культур. Також
показник кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів в дослідній групі, де не
був застосований пробіотики, вірогідно був вище нормативних значень, що свідчить про негативний вплив на
показники безпечності м’яса. Проте зразки м’яса, отримані від птиці другої дослідної групи, в якій застосовували
пробіотики вірогідно не відрізнявся від нормативних значень, притаманних для контрольної групи в якій утримувалася здорова птиця, що свідчить про ефективність запропонованого пробіотичного препарату.
Description:
To increase the competitiveness of poultry farming, obtaining and selling organic products, for which consumer demand
is constantly growing, is relevant today. An important element in poultry farming is the responsible use of antibacterial
drugs. Treatment of turkeys from diseases of infectious etiology is usually carried out with the use of antibacterial drugs,
including antibiotics. The effect of antibiotics extends not only to pathogenic microorganisms that cause diseases, but also
to beneficial microflora, which can subsequently affect the quality of turkey meat. The use of probiotic drugs simultaneously
with antibiotics allows to neutralize the negative effect of the use of antibacterial drugs and contributes to the improvement
of quality indicators of slaughter products. Meat is a favorable environment for the development of microorganisms. When
animals are slaughtered, the meat usually contains different amounts of microorganisms. There are two ways of insemination
of meat: exogenous (occurs during animal slaughter and processing of carcasses) and endogenous (occurs mainly as a
result of diseases).
Research was carried out on the basis of the Department of Virology, Pathanatomy and Poultry Diseases of the Faculty
of Veterinary Medicine of the Sumy National Agrarian University. The article presents data on microflora studies of slaughter
products from sick and healthy birds, as well as birds that were treated with a probiotic based on recombinant strains
of lactic acid microorganisms, symbionts of the bird's intestine: Bifidobacterium bifidum, Bacillus thermophilus, Bacillus
coagulance, Bacillus subtilis. According to microbiological indicators, the slaughter products of sick birds differ significantly
from the indicators of healthy birds. In these samples, we found bacteria of the Escherichia coli group, St. aureus, bacteria
of the genus Proteus, with biochemical properties characteristic of these cultures. Also, the indicator of the number of
mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms in the experimental group, where probiotics were not applied,
was probably higher than the normative values, which indicates a negative impact on meat safety indicators. However,
the meat samples obtained from the birds of the second experimental group, in which probiotics were used, probably did
not differ from the normative values inherent in the control group, in which healthy birds were kept, which indicates the
effectiveness of the proposed probiotic preparation.